Παρέμβαση Μπάιντεν για Φθηνότερη Βενζίνη: Αποδεσμεύει 1 Εκατ. Βαρέλια Από τα Αποθέματα

Παρέμβαση Μπάιντεν για Φθηνότερη Βενζίνη: Αποδεσμεύει 1 Εκατ. Βαρέλια Από τα Αποθέματα
energia.gr
Τετ, 22 Μαΐου 2024 - 18:34

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί επάρκεια προσφοράς και να ανακοπεί η άνοδος των τιμών

Με το βλέμμα στους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου, αλλά και στις… κάλπες του Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να ρίξει περισσότερη βενζίνη στην αγορά για να ρίξει την τιμή της στην αντλία.

Όπως ανακοινώθηκε θα αποδεσμευθούν 1 εκατ. βαρέλια βενζίνης από τα θέματα, που κρατούνται στις αποθήκες της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια προσφοράς.

«Αποδεσμεύοντας στρατηγικά αυτά τα αποθέματα την περίοδο που μεσολαβεί από την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day) έως την 4η Ιουλίου, εξασφαλίζουμε επαρκείς ροές προσφοράς, τις οποίες οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί την έχουν σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Αύξηση 19% στις τιμές φέτος

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ καταγράφουν άνοδο 19% από τις αρχές του έτους, εν μέσω μείωσης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ, αλλά και φόβων ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύρραξη, που θα πυροδοτούσε αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου.

Η ακριβή βενζίνη είχε πυροδοτήσει σενάρια για παρέμβαση στην αγορά – στη μορφή αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων – ήδη από τον Απρίλιο. Ωστόσο μερίδα αναλυτών πίστευαν ότι μία τέτοια κίνηση θα ανακοινωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο πιο κοντά λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ σήμερα, Τρίτη, διαμορφώνεται στα 3,59 δολάρια ανά γαλόνι, περίπου 4 σεντ υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αν και χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 21/05/2024)