Ο όμιλος Adani πλάσαρε γαιάνθρακα χαμηλής ποιότητας ως πολύ πιο ακριβό καθαρότερο καύσιμο σε συναλλαγές με κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν οι Financial Times, τα οποία ρίχνουν νέο φως στις καταγγελίες για μακροχρόνια απάτη στο εμπόριο γαιάνθρακα

Τα έγγραφα, τα οποία εξασφάλισε το Πρόγραμμα Εντοπισμού του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (OCCRP) και εξέτασαν οι F.T., προσθέτουν μια περιβαλλοντική διάσταση στις κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονται με τον ινδικό κολοσσό. 

Υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους F.T., ότι ο όμιλος του κροίσου Γκουατάμ Αντάνι (φωτ.) μπορεί να απέκτησε μεγάλα κέρδη με δόλιο τρόπο σε βάρος του περιβάλλοντος, καθώς η χρήση γαιάνθρακα χαμηλής ποιότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι πρέπει να καεί περισσότερο καύσιμο.

Τα τιμολόγια δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο όμιλος Adani αγόρασε ινδονησιακό φορτίο γαιάνθρακα που αναφέρεται ότι περιείχε 3.500 θερμίδες ανά κιλό. Το ίδιο φορτίο πωλήθηκε στην εταιρεία παραγωγής και διανομής Tamil Nadu (Tangedco) ως γαιάνθρακας 6.000 θερμίδων, μια από τις πιο ακριβές ποιότητες.

Ο όμιλος Adani φαίνεται να έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του μέσα από τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μεταφοράς.

Οι F.T. έχουν βρει έγγραφα για άλλες 22 αποστολές γαιάνθρακα το 2014 στις οποίες συμμετείχαν τα ίδια μέρη που υποδηλώνουν ένα παρόμοιο μοτίβο όσον αφορά την ψευδή δήλωση της ποιότητας του γαιάνθρακα.

Ο Adani προμηθεύτηκε τον άνθρακα στην Ινδονησία από όμιλο εξόρυξης γνωστό για την παραγωγή γαιάνθρακα χαμηλών θερμίδων, σε τιμές που συνάδουν με καύσιμα χαμηλής ποιότητας. Παρέδωσε τον άνθρακα στη νοτιότερη πολιτεία της Ινδίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκπληρώνοντας μια σύμβαση για ακριβά καύσιμα υψηλής ποιότητας.

(από euro2day.gr)