Οι μέτοχοι της Shell υποστήριξαν ευρέως την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τους κλιματικούς της στόχους, εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα εναντίον των περιβαλλοντικών ομάδων που πίεζαν τον πετρελαϊκό κολοσσό να αναλάβει ισχυρότερες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών. Την Τρίτη, περίπου το 78% των μετόχων ψήφισε υπέρ της αναθεωρημένης στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης του ομίλου

βάσει της οποίας θα μειώσει τις εκπομπές πιο αργά από ό,τι είχε προηγουμένως σχεδιαστεί.

Αν και το εναπομείναν 22% των ψήφων αποτελεί μία σημαντική ένσταση κατά της προσαρμοσμένης στρατηγικής, εντέλει παρέμεινε στα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2022 και 2023, όταν το 20% των επενδυτών αντιτάχθηκε στην πρόοδο που είχε σημειώσει η Shell σε σχέση με την προηγούμενη στρατηγική της.

Οι μέτοχοι απέρριψαν επίσης ένα ψήφισμα που κατέθεσε η ακτιβιστική ομάδα Follow This και 26 άλλοι επενδυτές που προέτρεπαν την εταιρεία να θέσει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους. Περίπου το 19% των μετόχων ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, έναντι του 20% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι διπλές ψηφοφορίες θεωρήθηκαν ως οιονεί δημοψήφισμα για τον ρόλο που θέλουν οι μέτοχοι να διαδραματίσει η Shell στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς τον Μάρτιο η επιχείρηση μείωσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 και κατήργησε εντελώς τον στόχο για το 2035.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Andrew Mackenzie δήλωσε ότι η Shell παραμένει προσηλωμένη στη μείωση των εκπομπών της στο πλαίσιο του στόχου του net zero έως το 2050, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, ιδίως σε LNG, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

«Πιστεύω ότι η ηγεσία της Shell δεν υπερεκτιμά τι μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, ούτε υποτιμά τι μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα,» είπε.

Σύμφωνα με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της Βρετανίας, ένα ψήφισμα που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 20% των ψήφων κατά των συμβουλών της διοίκησης σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις «ενέργειες που υλοποιήθηκαν» για την επίλυση των ανησυχιών των μετόχων εντός έξι μηνών. Η Shell δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση συνεχίζοντας να συνεργάζεται με τους μετόχους σχετικά με το γιατί η αναθεωρημένη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης θα διατηρήσει την εταιρεία «στον σωστό δρόμο.»

Η αυξημένη ασφάλεια σήμαινε ότι η ετήσια γενική συνέλευση διεξήχθη πιο ομαλά από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν ακτιβιστές διέκοψαν τις διαδικασίες για αρκετές ώρες. Φέτος, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο και ένας μικρός αριθμός απέκτησε πρόσβαση στη συνεδρίαση, αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα.

Ωστόσο, σε ένδειξη του επιπέδου ανησυχίας για τις δεσμεύσεις της Shell για το κλίμα, όλες οι ερωτήσεις των μετόχων κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίαση, εκτός από ελάχιστες, αφορούσαν το θέματα που σχετίζονται με αυτό.

Όταν η Shell καθόρισε την αρχική στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση το 2021, υπό τον πρώην επικεφαλής Ben van Beurden, δεσμεύτηκε να μειώσει τις πραγματικές εκπομπές των ενεργειακών προϊόντων της κατά 20% από τα επίπεδα του 2016 έως το 2030, κατά 45% έως το 2035, και σε net zero έως το 2050. Περίπου το 89% των μετόχων ψήφισε τότε υπέρ της στρατηγικής.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, πλέον στοχεύει σε μείωση κατά 15-20% έως το 2030 και έχει εγκαταλείψει τον στόχο του 2035.

Αντί να αποτελεί δέσμευση για τη μείωση των πραγματικών εκπομπών που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, η έννοια της «έντασης άνθρακα» είναι μια λογιστική αντιμετώπιση που επιτρέπει στη Shell να αντισταθμίσει τον άνθρακα που παράγεται από την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου έναντι των αυξανόμενων πωλήσεών της σε προϊόντα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Οι αναθεωρημένες δεσμεύσεις αντικατοπτρίζουν τα σχέδια του Διευθύνοντος Συμβούλου, Wael Sawan, να συνεχίσει να αυξάνει τις πωλήσεις LNG, ενώ παράλληλα να είναι πιο επιλεκτική όσον αφορά στο είδος των ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα— όπως τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο, και η ενέργεια από ΑΠΕ— που διαθέτει προς πώληση.

Ο Sawan δήλωσε στη συνάντηση ότι η Shell είχε «αποσύρει» τον στόχο του 2035 λόγω της «αβεβαιότητας σχετικά με τον ρυθμό μετάβασης.»

«Καθώς αυξάνουμε την πώληση ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους πελάτες μας, αναμένουμε να μειώσουμε σταδιακά τις πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου, όπως η βενζίνη και το ντίζελ,» είπε. «Για όλες τις επενδύσεις μας ... κάνουμε σαφείς επιλογές σχετικά με το πού μπορούμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.»

Η τιμή της μετοχής της Shell ήταν σταθερή στις 28,06 λίρες μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης.