Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτός της χώρας, σε μία συγκυρία κατά την οποία διεθνείς ενεργειακές εταιρείες επεκτείνουν τις επενδύσεις τους σε ένα καύσιμο που έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Έτσι, η Adnoc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαγόρασε το 11,7% της πρώτης φάσης του έργου ανάπτυξης του πρότζεκτ LNG της αμερικανικής εταιρείας NextDecade στο Rio Grande. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει επίσης συνάψει 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG με την αμερικανική εταιρεία από τη δεύτερη φάση του έργου

για την οποία εκκρεμεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Η Adnoc αγόρασε το μερίδιο από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Global Infrastructure Partners και εξασφάλισε επίσης την επιλογή για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του έργου, όπως αναφέρεται στη συμφωνία. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Adnoc αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία της συναλλαγής.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι εισέρχεται στον διεθνή κλάδο του LNG, έχοντας σκιαγραφήσει μια στρατηγική εστίασης στο φυσικό αέριο, το LNG, τα πετροχημικά και τις ΑΠΕ με στόχο την ανάπτυξή της σε όλο τον κόσμο. Εξάγει ήδη LNG από εγχώριο πρότζεκτ, αλλά πρόκειται να επεκτείνει τον όγκο που αποστέλλει στον κόσμο αναπτύσσοντας ένα έργο στο Ruwais.

Ο Musabbeh Al Kaabi, εκτελεστικός διευθυντής για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διεθνή ανάπτυξη στην Adnoc, δήλωσε στους Financial Times ότι το φυσικό αέριο θα είναι σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση. «Αν κοιτάξετε τους κλιματικούς στόχους, δεν καταλαβαίνω [πώς να τους επιτύχω] χωρίς να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, η δέσμευση άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές, το υδρογόνο και η μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Adnoc αναζητά περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα.

Η συμφωνία αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι χώρες του Κόλπου, που μέχρι τώραέχουν δώσει προτεραιότητα στη διαχείριση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτουν, αρχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.

Ένας βετεράνος της ενεργειακής τραπεζικής στο Λονδίνο είπε ότι πρόκειται για μια τάση για την οποία «σπαταλήσαμε πολύ χρόνο για να τη σκεφτούμε».

Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει επίσης εισέλθει στον παγκόσμιο κλάδο του LNG, επενδύοντας σε μια μικρή εταιρεία LNG, την MidOcean Energy ενώ αναζητά περισσότερες συμφωνίες. «Υπάρχουν δύο επιλογές για την Adnoc και τη Saudi Aramco καθώς θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο φυσικό αέριο: η μία είναι να πάνε στις ΗΠΑ και η άλλη [να αγοράσουν μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία που σήμερα κατέχουν] οι μεγάλες εταιρείες. Δεν είναι πιθανό να τα διαχειριστούν οι ίδιοι. Δεν θα εκπλαγώ αν έβλεπα την Adnoc να κάνει συμφωνίες LNG στις ΗΠΑ για να κατανοήσει καλύτερα την αγορά», είπε ο τραπεζίτης.

Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε LNG, βασικό καύσιμο για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργεια και το οποίο έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.

Η Shell, ο μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στο εμπόριο LNG, αναφέρει στις εφετινές της προβλέψεις για τις παγκόσμιες προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο, ότι η ζήτηση για LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2040, με τη ζήτηση να αυξάνεται στην Κίνα και τις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες καθώς μετατοπίζονται από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα στο σχετικά καθαρότερο φυσικό αέριο.