Η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου για την Ενεργειακή Ανάκαμψη και τη Βιωσιμότητα, καθώς το κοινοβούλιο της καθυστερεί βασικές νομοθετικές αποφάσεις λόγω της αντίδρασης των ανθρακωρύχων. Ως αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακρατήσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει άλλη μια πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Nikolai Denkov. Έτσι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ πρόκειται να διεξαγάγει τόσο ευρωπαϊκές όσο και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου.

Υπό την πίεση διαμαρτυρόμενων ανθρακωρύχων και εργαζομένων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ανέβαλε την Πέμπτη τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τον επικαιροποιημένο χάρτη για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο εν λόγω χάρτης κατευθυντηρίων γραμμών αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου ανάκαμψης και βιωσιμότητας της χώρας και η έγκρισή του θα έδινε στη Βουλγαρία το πράσινο φως για να λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού της τομέα  και την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για την Πράσινη Συμφωνία.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διαλυθεί την επόμενη εβδομάδα και δεν θα λειτουργήσει το νωρίτερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την καθυστέρηση ανυπέρβλητο εμπόδιο στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδίου.

Η έγκριση του οδικού χάρτη αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για τη λήψη της δεύτερης πληρωμής στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, καθώς το έγγραφο αυτό καθορίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν όσον αφορά την αντικατάσταση της ενέργειας από άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ήδη στο τέλος του περασμένου έτους, όλες οι ενέργειες που εξαρτώνται από το Συμβούλιο Υπουργών είχαν γίνει και τα νομοσχέδια είχαν υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Denkov.

Κατηγόρησε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το συντηρητικό GERB (ΕΛΚ), ότι μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία που είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Την Πέμπτη, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της επιδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ για το κρατικό ανθρακωρυχείο Maritsa Iztok.

Η επιδότηση προτάθηκε από το GERB, το οποίο φαίνεται ότι θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές με υποστήριξη που πλησιάζει το 30%, και υποστηρίχθηκε από το τουρκικό μειονοτικό κόμμα DPS (Renew Europe), τον κύριο κοινοβουλευτικό εταίρο του, και το φιλορωσικό ριζοσπαστικό κόμμα Vazhrazhdane (ECR).

Η επιδότηση χορηγείται με την τυπική αιτιολογία ότι τα κρατικά ορυχεία χρειάζονται χρήματα για να αρχίσουν να ανακτήσουν τη γη τους, ενώ οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι τα χρήματα αυτά επιδοτούν τους μισθούς των ανθρακωρύχων.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση έγινε ενώ οι ανθρακωρύχοι πραγματοποίησαν πανεθνική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο και τα κυβερνητικά κτίρια. Οι ανθρακωρύχοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας της Βουλγαρίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί φέτος, αλλά έχει καθυστερήσει κατά ένα έως τρία χρόνια.

Τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων υπέβαλαν δήλωση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο με την οποία ζητούν επιδοτήσεις για την κατασκευή μονάδας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο Maritsa-Iztok 2, τον μεγαλύτερο κρατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

«Αυτό θα καταστήσει το εργοστάσιο ανταγωνιστικό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποτρέψει το [ολοκληρωτικό] κλείσιμό του», δήλωσε ο Stanimir Georgiev, πρόεδρος της Ένωσης Μεταλλωρύχων και Εργαζομένων Μαζί στην Ενέργεια, όπως αναφέρει η κρατική Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

euractiv.gr