Τα υψηλά επιτόκια θα διατηρήσουν το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υψηλό, προειδοποίησε το αφεντικό της Ørsted, ενώ επικρότησε τα «θετικά βήματα» του κατασκευαστή της αιολικής ενέργειας μετά από ένα δύσκολο 2023.

«Όσο περισσότερο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, τόσο περισσότερο οι τιμές στις δημοπρασίες ΑΠΕ θα παραμείνουν υψηλές», είπε ο Mads Nipper, αν και πρόσθεσε ότι τα έργα του Ørsted ήταν λιγότερο ευάλωτα συγκριτικά με άλλα, επειδή πολλά ήταν ήδη υπό κατασκευή με καθορισμένο κόστος. «Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα σημειωθεί μείωση».

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αυξομειώσεις των επιτοκίων, τα οποία αυξάνονται από το 2021, επειδή οι επενδυτές πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα για να καλύψουν το υψηλό αρχικό κόστος — ιδιαίτερα στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie διαπίστωσε σε μια πρόσφατη έκθεση ότι μια αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το συνολικό κόστος ενός έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερούσαν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σε μια βιώσιμη πορεία προς τον πληθωρισμό 2 τοις εκατό».

Ο Nipper προσπαθεί να αποκαταστήσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Ørsted, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αφού το αυξανόμενο κόστος λόγω των υψηλών επιτοκίων και άλλων προκλήσεων την ώθησαν να αποχωρήσει από δύο μεγάλα έργα στις ΗΠΑ πέρσι, προκαλώντας μειώσεις της αξίας της ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία τον Φεβρουάριο ανέστειλε το μέρισμά της και μείωσε τους στόχους για τις ΑΠΕ που σχεδιάζει να αναπτύξει. Ανέφερε επίσης ότι θα περικόψει έως και 800 θέσεις εργασίας και θα αποσυρθεί από τις αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία, την Ισπανία, και την Πορτογαλία.

Οι μετοχές της Ørsted έχουν υποχωρήσει 70% από τότε που έφτασαν στο πικ τους τον Ιανουάριο του 2021, στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας των επενδυτών για τις φιλικές προς το περιβάλλον μετοχές, όταν η εταιρεία επιβραβεύτηκε για την επιτυχή απομάκρυνσή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ανέβηκαν περισσότερο από 3% την Πέμπτη, καθώς η εταιρεία ανέφερε υψηλότερα κέρδη από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

Ανέστρεψε επίσης μια απομείωση 800 εκατομμυρίων DKr (115 εκατομμυρίων δολαρίων) που είχε κλείσει πέρυσι για το έργο Sunrise Wind των 924 MW στη Νέα Υόρκη, μετά από μια τελική επενδυτική απόφαση τον Μάρτιο να προχωρήσει τελικά στο έργο. Αυτό είναι ένα από τα πολλά «σημαντικά ορόσημα», μαζί με την ολοκλήρωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Greater Changhua στην Ταϊβάν, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σύμφωνα με τον Nipper. «Αυτό είναι ένα μακρύ ταξίδι», πρόσθεσε.

Η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού της, είπε ο Nipper, αλλά προσπαθεί να τις ξεπεράσει, μεταξύ άλλων με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για πρόσβαση σε πλοία εγκατάστασης. Τώρα έχει 7,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας υπό κατασκευή, το υψηλότερο από ποτέ.

Συνολικά, η Ørsted ανέφερε τριμηνιαία έσοδα 19,2 δις DKr και κέρδη προ φόρων 4,4 δις DKr.

Έρχεται καθώς ο ανταγωνιστικός δανικός όμιλος Vestas, ο μεγαλύτερος προμηθευτής τουρμπίνων εκτός της Κίνας, ανέφερε τριμηνιαία ζημιά προ φόρων 105 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 31 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με παραδόσεις λιγότερων στροβίλων. Ο Henrik Andersen, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι τα κέρδη συνήθως σταθμίζονται προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τα αποτελέσματα ήταν «σύμφωνα με τις προσδοκίες». Η εταιρεία διατηρεί την καθοδήγησή της για το έτος με περιθώριο κέρδους 4-6 τοις εκατό. «Νομίζω ότι ο κλάδος είναι σε καλύτερη θέση», πρόσθεσε. «Ωριμάζει. Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις που βλέπω δείχνουν ότι γινόμαστε πολύ πιο πειθαρχημένοι». 

Οι μετοχές της Vestas την Πέμπτη υποχώρησαν περίπου 4% στις 179,2 DKr, ενώ της Ørsted αυξήθηκαν σχεδόν 3% στις 391,8 DKr.