Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια κερδών εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, αφού οι πωλήσεις φυσικού αερίου μειώθηκαν περισσότερο από 50% ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η απώλεια 629 δις ρουβλίων (6,9 δις δολάρια) για το 2023 καταδεικνύει πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλήξει σοβαρά το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, οδηγώντας σε πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη, η οποία αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων της Gazprom. Τα έσοδα της Gazprom μειώθηκαν σχεδόν 30% από έτος σε έτος σε 8,5 τρις ρουβλίων, με τις πωλήσεις φυσικού αερίου να μειώνονται από 8,4 τρις ρουβλίων σε 4,1 τρις ρουβλίων.

Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Μόσχας υποχώρησαν περισσότερο από 4,4% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Gazprom θα είχε μικρό κέρδος. Οι αναλυτές είπαν ότι οι απώλειες έδειξαν πώς η Gazprom, μια «εθνική πρωταθλήτρια» ρευστότητας που χρησιμοποιούσε την ισχύ της ως ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης ως γεωπολιτικό όπλο, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς. Τα έσοδα της Gazprom από τις πωλήσεις φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας μειώθηκαν από 7,3 τρις ρουβλίων το 2022 σε 2,9 τρις πέρσι, μια μείωση που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται κυρίως στην απώλεια των ευρωπαϊκών πωλήσεών της.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από το αναμενόμενο στην εύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου: το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης μειώθηκε από 40% το 2021, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν από την εισβολή, σε 8% το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκ του αποτελέσματος, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η πάλαι ποτέ βασική δραστηριότητα της Gazprom, δηλαδή η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε πηγή οικονομικής ζημίας που αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου της, είπαν οι αναλυτές.

Τα κέρδη από το πετρέλαιο, το συμπύκνωμα φυσικού αερίου και τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν σε 4,1 τρις ρουβλίων, αυξημένα κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δείχνοντας πώς οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυτικές προσπάθειες να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τις πωλήσεις ενέργειας. Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να αποφευχθούν οι οικονομικές ζημίες της Gazprom. «Η Gazprom ήταν μια τεράστια εταιρεία φυσικού αερίου με μια επιχείρηση πετρελαίου, την Gazprom Neft ως θυγατρική», δήλωσε ο Σεργκέι Βακουλένκο, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.

Ωστόσο, πέρσι η Gazprom Neft σημείωσε σχεδόν τόσες πωλήσεις με την επιχείρηση φυσικού αερίου της Gazprom και απέφερε κέρδη ίσα με τα δύο τρίτα των κερδών του τμήματος φυσικού αερίου το 2022, είπε ο Βακουλένκο, παρόλο που είχε μόλις το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων της μητρικής της. Επίσης, το λειτουργικό κόστος και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Gazprom αυξήθηκαν πέρσι, παρόλο που οι δυσκολίες για την εταιρεία έγιναν πιο εμφανείς, συμβάλλοντας περαιτέρω στις απώλειες, πρόσθεσε.

Οι άλλοι προορισμοί της Gazprom για τις εξαγωγές της αυξήθηκαν ελαφρά πέρσι, αλλά παρόλα αυτά αντιπροσώπευαν μόνο το 5% έως 10% των χαμένων ευρωπαϊκών πωλήσεων, σύμφωνα με αναλυτές. Το Κρεμλίνο και η Gazprom υπερτονίζουν τις αυξανόμενες κινεζικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως ενδεχόμενη εναλλακτική λύση. Αυτές οι εξαγωγές, ωστόσο, ήταν μόλις 22 δις κυβικά μέτρα πέρυσι έναντι 230 δις κυβικών μέτρων ετησίως που εξήγαγε η Ρωσία κατά μέσο όρο τη δεκαετία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αγωγός Power of Siberia 2 που καθυστερούσε πολύ, σχεδιάζεται να στείλει αέριο από τα κοιτάσματα που κάποτε τροφοδοτούσαν την Ευρώπη, αλλά θα χρειαστεί χρόνια για να κατασκευαστεί και να αντισταθμίσει τις απώλειες της Gazprom στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. «Η απώλεια εσόδων από την Ευρώπη είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα», δήλωσε ο Κρεγκ Κένεντι, αναλυτής στο Χάρβαρντ και πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αμερικής. «Ήταν πρόβλημα της υπόλοιπης επιχείρησης και τελικά αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς τους». Οι απώλειες έδειξαν πώς ο πόλεμος είχε κάνει αυτό το προπολεμικό μοντέλο μη βιώσιμο, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποφύγει την απελευθέρωση των εγχώριων τιμών του φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την Gazprom να δανειστεί για να καλύψει τις αυξανόμενες απώλειές της. «Η απάντηση του κράτους σε αυτούς είναι απλώς, ας πάμε να δανειστούμε περισσότερα», πρόσθεσε.