Ουδέν το μυστηριώδες υποκρύπτει η εμπλοκή της επισκέψεως του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, που προεβλέπετο για τις 9 Μαΐου. Είναι γνωστόν ότι ο Ερντογάν ουδέποτε «τα πήγαινε καλά» με τον Μπάιντεν. Δεν έγινε ποτέ δεκτός τα τελευταία τέσσαρα χρόνια στην Ουάσιγκτον, που τον θεωρούσε Enfant terrible (τρομερό παιδί) που έκανε ζημιές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ (καθυστέρησε την ένταξη της Σουηδίας, στη συμμαχία) 

στην Δύση (συνετάχθη με την Ρωσία) και με τις ΗΠΑ (παρέλαβε το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400).

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Ερντογάν απεκάλεσε το Ισραήλ …Χιτλερικό, όσον αφορά στην στάση του απέναντι στους Χαμάς της Γάζας, που επετέθησαν απροκάλυπτα προ δύο μηνών στο Ισραήλ, σκοτώνοντας, βιάζοντας και συλλαμβάνοντας 250 ομήρους  Ισραηλινούς, που μάλλον δεν επιζούν σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευρίσκεται υπό πίεσιν απ’ το Αμερικανοϊσραλητικό «λόμπυ» που το ‘χει ανάγκη εν όψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος  η …Πυθία για να μαντέψει ότι ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στην Αμερική αν όχι ανασφαλής.

Κάμνοντας την ανάγκη φιλοτιμίαν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε την ανακοίνωση της ματαίωσης του ταξιδίου στην Άγκυρα και ο φιλότουρκος Αμερικανικός τύπος εποίησε την νήσσαν, κοινώς το αποσιώπησε.

Η Τουρκία διέρχεται την χειρότερη περίοδο σχέσεων με τις ΗΠΑ κι ο πρόεδρος της  αναμένει την αλλαγή στην Αμερικανική προεδρία, για να πραγματοποιήσει την βίζιτα, γνωστού όντος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί πολυτελές ξενοδοχείο στη Κων/λη.

Χωρίς αυτό να είναι ασφαλές τεκμήριο ευνοϊκής υποδοχής του (ο Τραμπ βάζει πρώτα την Αμερική στις αξίες του) αποτελεί ελπίδα αποκαταστάσεως των (προηγουμένως) θερμών σχέσεων των Τούρκων με το …Αμερικανικό Πεντάγωνο, που κινδυνεύει να χάσει την βάση του Ιντσιρλίκ, στα νοτιονατολικά της Τουρκίας εξ αιτίας της ψυχράνσεως των σχέσεων των δύο χωρών. Η Γεωγραφία αποφασίζει κι η Ελλάς δεν επιχαίρει για την επιδείνωση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί να ξεσπάσει στην ράχη της.

Εν τούτοις, η ισορροπία επιρροής έχει διαταραχθεί ήδη όχι τόσο απ’ τον πόλεμο στην Γάζα όσο απ’ την ακύρωση των υπό Τουρκικόν έλεγχο Στενών του Ελλησπόντου, με την διάνοιξη του λιμένος Αλεξανδρουπόλεως που φέρει την επικοινωνία του Αιγαίου πελάγους με την Βαλτική θάλασσα, τέμνοντας την Ανατολική Ευρώπη κάθετα.

Ο Γερμανός πρόεδρος Στάινμαγιερ επεσκέφθη πρώτα τον δήμαρχο της Κων/λεως  κι ύστερα τον νεοχαλίφη της Αγκύρας, κατά την παρούσα επίσκεψη στην Τουρκία. Ακόμη και οι παραδοσιακοί συνεργάτες της αποστρέφονται τον Ερντογάν κι αναζητούν αντικαταστάτη.