«Δεν προκύπτει, με βάση τη σημερινή λειτουργική και αδειοδοτική κατάσταση της Μονάδας 3 στη Μεγαλόπολη, το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης και τις εκτιμώμενες συνθήκες της αγοράς ότι η Μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη εξαετία». Αυτό αναφέρεται σε διαβιβαστικό έγγραφο της ΔΕΗ προς τη Βουλή. Ειδικότερα, στο έγγραφο ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, αναφέρει ότι από τα τέλη του προηγούμενου έτους η Μονάδα 3 βρίσκεται σε μείζονα βλάβη και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απόσυρσής της. «Στην παρούσα φάση και με βάση τις προαναφερθείσες προοπτικές λειτουργίας της δεν εξετάζεται η επισκευή και εκ νέου στελέχωσή της 

για επαναλειτουργία» επισημαίνει ο ίδιος. Η Μεγαλόπολη 3 είναι η παλαιότερη μονάδα του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, με έτος κατασκευής το 1975, δηλαδή διανύει ήδη το 47ο έτος από την έναρξη της λειτουργίας της, έχοντας εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής της.

Η παλαιότητά της και συγκεκριμένα λειτουργικά της χαρακτηριστικά _ υψηλές εκπομπές CO2 και μειωμένος βαθμός απόδοσης _ την καθιστούν πρακτικά μη ανταγωνιστική. Για τους συγκεκριμένους λόγους, κατά τα τελευταία δύο έτη η Μεγαλόπολη 3  δεν εντάχθηκε στο σύστημα παραγωγής, αλλά λειτούργησε μόνο για διάστημα ολίγων ημερών, τον Αύγουστο του 2021, όταν παρουσιάστηκε έκτακτη ανάγκη στήριξης του συστήματος, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και κρίθηκε απολύτως απαραίτητο να ενταχθεί στο σύστημα. «Για τους ίδιους λόγους, η εν λόγω Μονάδα δεν εντάχθηκε σε καθεστώς παρέκκλισης λειτουργίας, με βάση το άρθρο 15.4 της Οδηγίας 200/75/ΕΕ (IED), όπως οι υπόλοιπες υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες», τονίζει ο κ. Στάσσης, αναφερόμενος στη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Το σχέδιο της ενεργειακής επάρκειας περιλαμβάνει αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο από 5,3 σε 10 TWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, την περασμένη Παρασκευή έφθασαν οι  πρώτες ποσότητες λιγνίτη από τα ορυχείο της Μαυροπηγής και του Νοτίου Πεδίο,  στην αυλή της νέα λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο.  Με δηλώσεις στο πρακτορείο, ο Ανέστης Κεφαλάς, επικεφαλής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5, επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου». Όπως υποστήριξε ο ίδιος,  «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».

Πάντως, η λιγνιτική παραγωγή έχει ήδη αυξηθεί καθώς το τελευταίο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα είναι σταθερά διψήφιο. Ειδικότερα, τον Ιούλιο συμμετείχε με 14%, ενώ και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου τα ποσοστά είναι εξαιρετικά υψηλά _ μάλιστα εχθές από τις 4 το πρωί συμμετείχε με 19% και σταδιακά αυξανόταν φτάνοντας στις 2 μ.μ. το μεσημέρι στο 25%.