Η Γερμανία δεν περιμένει να μάθει εάν η πυρηνική μπορεί να θεωρηθεί καθαρή ενέργεια ή όχι (ένα ερώτημα στο τραπέζι της ΕΕ εδώ και μήνες), αλλά από την 1η Ιανουαρίου θα κλείσει τρεις από τους έξι πυρηνικούς σταθμούς που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχίζει τον δρόμο που έχει ήδη ξεκινήσει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πριν

από χρόνια ανακοίνωσε τη σταδιακή εγκατάλειψη αυτής της μορφής ενέργειας την επομένη του ατυχήματος στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Τα πυρηνικά εργοστάσια που θα κλείσουν είναι στο Γκουντρεμίγκεν(στη Βαυαρία), το Γκρόντε Κάτω Σαξονία) και του Μπρόκντοφ (Σλέσβιγκ Χολστάιν).

Παρά την αποκήρυξη της πυρηνικής ενέργειας, ο λογαριασμός των Γερμανών παραμένει χαμηλός: το κόστος ενέργειας είναι περίπου 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 260 που πληρώνει η Ιταλία. Δεδομένου ότι εκτός από την πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τον άνθρακα, η κυβέρνηση του Βερολίνου ποντάρει για το μέλλον σε ένα μείγμα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν είναι εύκολη πρόκληση, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο το 2021 είδε τις τιμές του να αυξάνονται κατά 500% και να διαιωνίζεται η εξάρτηση των Γερμανών από αγωγούς από τη Ρωσία. Επιπλέον, τα σπίτια και οι γερμανικές επιχειρήσεις τροφοδοτούνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις χθες, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ιστοσελίδα Wind Europe, περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώθηκε στη Γερμανία, παρήχθη χάρη στον άνεμο.

naftemporiki.gr