Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μίλησε για τις προσπάθειες υλοποίησης των σχεδίων που ζήτησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μισούστιν περιέγραψε χθες, 12 Μαΐου, αυτό που χαρακτήρισε επικαιροποιημένη στρατηγική για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας. Εκτός από την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη των εγχώριων δυνατοτήτων για την αντικατάσταση του ξένου εξοπλισμού πλοίων και η δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού.
«Τα επόμενα έξι χρόνια, θα δαπανήσουμε πάνω από 500 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για αυτούς τους σκοπούς, ποσό ρεκόρ για τον κλάδο», δήλωσε ο Μισούστιν. Είπε ότι οι προτεραιότητες θα είναι η υποστήριξη της εμπορευματικής κυκλοφορίας μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και η δημιουργία οδών εφοδιαστικής μεταξύ Ρωσίας και φιλικών χωρών, επιδιώκοντας επίσης να υποστηρίξουν της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και την επέκταση του ποτάμιου τουρισμού.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντένις Μαντούροφ παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα στόλο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η στρατηγική προβλέπει την κατασκευή περισσότερων από 1.600 πλοίων έως το 2036 και περισσότερων από 2.600 έως το 2050. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι θα κατασκευαστούν 713 πλοία έως το 2030.
Το σχέδιο επικεντρώνεται σε έργα μεγάλης χωρητικότητας, όπως δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, άλλα δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Δημοσιευμένες εκθέσεις ανέφεραν ότι 51 από τα πλοία θα προορίζονται για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, ενώ θα δοθεί επίσης έμφαση στα παγοθραυστικά και στον αλιευτικό στόλο, ο οποίος θα προσθέσει 279 πλοία. Στόχος είναι επίσης η υποστήριξη της διαδρομής Βορρά-Νότου, η οποία περιλαμβάνει τη ναυτιλία της Κασπίας Θάλασσας.
Για να επιτύχουν τα φιλόδοξα κατασκευαστικά σχέδια, ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα χρειαστεί να κατασκευάσουν νέα ναυπηγεία, να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα και να αναλάβουν έρευνα και ανάπτυξη για να προσελκύσουν επενδυτές. Θα πρέπει να ξεπεράσουν τα «διαρθρωτικά εμπόδια» εντός του κλάδου.
Προτεραιότητα παραμένει η κάλυψη των αμυντικών αναγκών του κράτους, με ένα νέο σχέδιο που αναπτύσσεται για το Ρωσικό Ναυτικό καθώς ο στόχος είναι ο συντονισμός των αναγκών του Ναυτικού με τους στόχους επέκτασης του εμπορικού στόλου.