Πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα προστέθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέβαλλαν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, από το οποίο απορρέουν ισχυρές δεσμεύσεις ως προς την ενεργειακή μετάβαση. Βέβαια, από τον Ιανουάριο αναμένεται νέος γύρος επαφών με την Ε.Ε., ενώ πρόκληση αποτελεί 

η ενημέρωση της κοινωνίας. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή και να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και για εκμηδενισμό τους έως το 2050», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο  υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Ωστόσο, από την αρχή εκφράστηκαν και αρκετές ενστάσεις από φορείς και κόμματα, τόσο ως προς την εφαρμογή των ποσοτικών στόχων, όσο και ως προς την απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023. Το ΕΣΕΚ θα μπει πλέον στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Τα σχέδια των κρατών μελών θα αξιολογηθούν στις αρχές του νέου έτους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τα χρησιμοποιήσει για την παρακολούθηση της επίτευξης των ενεργειακών στόχων για το 2030. Τα σχέδια αυτά θα αποτελέσουν επίσης τη βάση για τις εργασίες της Επιτροπής στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Green Deal.

Στα μέσα Δεκεμβρίου και η Φινλανδία υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της σχέδιο, το οποίο ενσωματώνει τους στόχους της νέας κυβέρνησης. Τα μέτρα που αναφέρονται στο σχέδιο βασίζονται στην εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα που εκπονήθηκε το 2016 και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για το κλίμα του 2017. Το σχέδιο επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την επίτευξη της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Ο στόχος της Φινλανδίας είναι να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 51% τουλάχιστον της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας και στο 30% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από τις οδικές μεταφορές. 

Ομοίως το εθνικό σχέδιο της Εσθονίας για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050 και ειδικότερα, σε τομείς όπως στη βιομηχανία και στις μεταφορές. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 42% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας, έως το 2030.

Τέλος, η Πορτογαλία θα στηριχθεί τόσο σε καινοτόμα βιοκαύσιμα, όσο και σε ηλεκτροκινητήρες,. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές κατά το ήμισυ μέχρι το 2030, και συγκεκριμένα στο 84% σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά έως το 2040 και κατά 98,5% μέχρι το 2050.