«Δεν πειραματίζομαι. Εμμένω σε αυτά που θέλω και σε αυτά που πρέπει», έχει πει για το πρωινό της. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν παρεκκλίνει επουδενί από τις καθημερινές συνήθειές της. Είναι χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της πως ενώ της έχουν προσφέρει οδηγό και πολυτελές όχημα

για να μετακινείται, η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προτιμά να οδηγεί μόνη της το πολυτελές ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τέσλα. «Με αποφορτίζει να οδηγώ», εξηγεί η ίδια.

Ο συνδυασμός πειθαρχίας και πείσματος που τη χαρακτηρίζει, απετέλεσε το εφαλτήριο για την επιτυχία της. Μόνο έτσι μπορεί ένα παιδί από τη Βουλγαρία, που πέρασε τα εφηβικά του χρόνια δουλεύοντας στο τμήμα αλλαντικών ενός σούπερ μάρκετ, να βρεθεί στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ίδια μοιάζει να αντιλαμβάνεται την υπέρβαση που έχει επιτύχει. Στην προσωπική της σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναρτήσει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της οικογένειάς της, την οποία συνοδεύει η λεζάντα: «από ένα χωριό της Βουλγαρίας σε CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτή θα μπορούσε να είναι η εικόνα που αποτυπώνει χαρακτηριστικά την ευκαιρία».

Μέρος της θέλησής της Κρισταλίνας πήγαζε παιδιόθεν και από το γεγονός ότι ενώ το πατρικό σπίτι και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν ανέκαθεν δύσκολη, η καταγωγή της –σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα της οικογένειάς της– μόνο μέτρια δεν ήταν. Είναι η δισέγγονη του Ιβάν Καρσόβσκι, ενός επαναστάτη του 19ου αιώνα που θεωρείται κάτι σαν εθνικός ήρωας και ένας εκ των “πατέρων” της Βουλγαρίας.

Γαλουχήθηκε με την ιδέα ότι πρέπει να προκόψει για να βοηθήσει την χώρα της. Ως αποτέλεσμα δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία, ενώ ήταν υπάκουη και πάσχιζε να ικανοποιήσει γονείς, καθηγητές και οποιονδήποτε ανέμενε κάτι από εκείνην. Πράγματι, διέσχισε μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία από τον Αύγουστο του 1953 που γεννήθηκε, μέχρι σήμερα που καλείται να αντικαταστήσει τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιλογή της Γκεοργκίεβα δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση. Μία ομάδα χωρών, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας και της Γερμανίας, προτιμούσαν την υποψηφιότητα του γνωστού μας πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. Υπερκεράστηκαν, όμως, από τις χώρες του Νότου και της Ανατολής που στήριξαν την κυρία από τη Βουλγαρία. Λαγκάρντ και Γκεοργκίεβα έχουν τόσα κοινά, όσες και διαφορές. Η καταγωγή και η προέλευσή τους αναμφίβολα ανήκει στις τελευταίες.

Η Κρισταλίνα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1953 στη Σόφια, αν και έζησε για πολλά χρόνια σε ένα χωριό, αρκετές ώρες εκτός της πρωτεύουσας.

Το δόγμα της είναι: «Δεν ζητάω ποτέ κάτι που δεν θα έκανα ή δεν κάνω και εγώ η ίδια». Σε μία συνέντευξή της κάνει λόγο για «ευτυχισμένη CEO». Από την άλλη, πρόκειται για μία ιδιαίτερα απαιτητική προϊσταμένη. Κάποιος στο παρελθόν, είχε πει ότι «διοικεί με σιδερένια πυγμή, φορώντας μεταξένιο γάντι».

Παρ’ ότι λείπει εδώ και χρόνια από την πατρίδα της, Η δημοφιλία της δεν έχει πληγεί. Θεωρείται, πλέον, ιδιαίτερα γνωστή και το όνομά της ακουγόταν συχνά-πυκνά για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Η ίδια έχει απορρίψει δεκάδες προτάσεις, ενώ μία φορά δέχτηκε να επιστρέψει στην χώρα της ως σύμβουλος. Διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με τη Μόσχα από την εποχή 2004-2007, όταν υπήρξε επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ρωσία.

Πλέον, η 66χρονη Βουλγάρα δηλώνει έτοιμη για το νέο και σημαντικότερο αξίωμά της. Η επιλογή της έχει πλέον ανακοινωθεί: η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι η μοναδική υποψήφια για την θέση της επόμενης γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Για να καταστεί αυτό εμφανές, το Ταμείο ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες του, προκειμένου να καταργηθεί το όριο της ηλικίας για το θώκο του γενικού διευθυντή. Με αυτό τον τρόπο αίρει και το τελευταίο εμπόδιο για τον διορισμό της Βουλγάρας οικονομολόγου.

Η Γκεοργκίεβα θεωρείται σκληρή, φεμινίστρια, φιλόδοξη, αποτελεσματική, οικολόγος και κυρίως εργασιομανής. Προέρχεται από μία ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, διαθέτει λαμπρές οικονομικές σπουδές και πλούσια προϋπηρεσία. Από τη νέα θέση της θα αποτελέσει ένα από τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια οικονομική σφαίρα.