Είναι ο γκουρού των έγκυρων προβλέψεων ή μήπως του αρέσει να βλέπει παντού ανοδικά ράλι. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Αύγουστο και Carlyle Group έσπευσε να τον προσλάβει. Ο λόγος για τον Jeff Currie, τον πρώην επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, ο οποίος προέβλεψε μια έκρηξη των τιμών του πετρελαίου στα μέσα της δεκαετίας του 2000,

για να βοηθήσει τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ να επενδύσει πίσω από μεγάλες τάσεις στις αγορές ενέργειας.

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες στην επενδυτική τράπεζα, ο Currie έγινε διάσημος για αρκετές αξιοσημείωτες προβλέψεις του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του «υπερκύκλου» των εμπορευμάτων που οδηγείται από την ταχεία εκβιομηχάνιση της Κίνας και τις επίμονες ελλείψεις εφοδιασμού, που οδήγησαν το πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά το 2008.

Ο Currie ήταν γνωστός γενικά για μια αδυσώπητα ανοδική διαίσθηση, προβλέποντας άλλη μια διαρκή αύξηση των τιμών που προερχόταν από την πανδημία που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η Goldman ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Αύγουστο.

Η Carlyle, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι η Currie θα αναλύσει τις αγορές εμπορευμάτων για να βοηθήσει τους dealmakers του ομίλου να αποκαλύψουν τις τάσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και τη μετάβαση σε καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

«Ο Τζεφ είναι κορυφαίος ειδικός στις παγκόσμιες αγορές και εμπορεύματα και η εμπειρία και οι γνώσεις του θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις άνευ προηγουμένου εξάρσεις της αγοράς που προκύπτουν από την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προς όφελος των επενδυτών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlyle, Χάρβεϊ Σβαρτς.

Ο Currie, του οποίου ο τίτλος θα είναι επικεφαλής στρατηγικής για τα ενεργειακά ''μονοπάτια'', ενώνεται με πολλά άλλα πρώην στελέχη της Goldman Sachs που προσλήφθηκαν από τον Schwartz, ο οποίος ήταν ο ίδιος κορυφαίο στέλεχος στην επενδυτική τράπεζα πριν χάσει τον αγώνα για την κορυφαία θέση της έναντι του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου David Σολομών.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Carlyle πριν από ένα χρόνο, ο Schwartz έχει προσλάβει πρώην στελέχη της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων Jeff Nedelman και της αναπληρώτριας διευθύντριας λειτουργιών Lindsay LoBue, οι οποίοι θα επικεντρωθούν σε στρατηγικές πρωτοβουλίες.

Η πρόσληψη του Currie είναι από τις πιο αξιοσημείωτες του Schwartz, καθώς σχεδιάζει να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στον όμιλο με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μετά από μια περίοδο στασιμότητας.

Μεταξύ των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, η Carlyle υπήρξε ένας από τους πιο ανθεκτικούς στις πιέσεις για έξοδο από τις επενδύσεις της σε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις αρχές του 2022, δεσμεύτηκε για έναν «καθαρό μηδενικό» στόχο υπό τον πρώην επικεφαλής Kewong Lee, αλλά δεν διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις ορυκτών ενέργειας.

Η απόφαση αποδείχθηκε προφητική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το χαρτοφυλάκιο υποδομών και φυσικών πόρων της Carlyle περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτινάχθηκε σε αξία, κερδίζοντας 48% το 2022 και επιπλέον 8% το 2023.

Εκτός από τις ενεργειακές επενδύσεις, η Carlyle έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή υποδομή και στην «ενεργειακή μετάβαση» της μετατόπισης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πηγές χαμηλότερης εκπομπής άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Currie αναμένεται να αναλύσει τις τάσεις που διαμορφώνουν τις αγορές ενέργειας και ακόμη και να βοηθήσει τους διαπραγματευτές της Carlyle να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες. Θα εργαστεί από τα γραφεία της Carlyle στο Λονδίνο και θα αναφέρεται στον Marcel van Poecke, πρόεδρο της ενέργειας του ομίλου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον Jeff που μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ανάλυσης για να βοηθήσει στη λήψη επενδυτικών μας αποφάσεων», δήλωσαν οι van Poecke και Pooja Goyal, επικεφαλής υποδομών του ομίλου, σε δήλωση.