Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ: Με Σημαντική Ομιλία στο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2023» και Τιμητική Διάκριση για τα 20 Χρόνια ΙΕΝΕ

Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ: Με Σημαντική Ομιλία στο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2023» και Τιμητική Διάκριση για τα 20 Χρόνια ΙΕΝΕ
energia.gr
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 16:55

Με μία σημαντική ομιλία για το ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ στην λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ηλεκτρισμού συμμετείχε στις εργασίες του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, η κ. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, VC SAG DSO Entity αλλά και Μέλος της Διοικούσας Επιτροής του ΙΕΝΕ

Η κ. Πολιτοπούλου συμμετείχε στην 5η Συνεδρία της εκδήλωσης, με «Πόσο Ανταγωνιστική είναι η Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα;» και την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του Capital.gr, κ. Χάρης Φλουδόπουλος.

Η κ. Πολιτοπούλου καθώς και άλλοι παριστάμενοι εταίροι του ΙΕΝΕ, έλαβε τιμητική διάκριση εκ μέρους του Ινστιτούτου, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του, μετά το πέρας της συνεδρίας, που σήμανε και τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2023» (βλ. φωτό άρθρου).

Από το 2012 μέχρι σήμερα η κ. Πολιτοπούλου είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Ρυθμιστικών Υποθέσεων του ΔΕΔΔΗΕ, με αρμοδιότητα την επεξεργασία ρυθμιστικών θεμάτων όπως ο συντονισμός και οι διαπραγματεύσεις με τη ΡΑΕ για τα έσοδα και τα τέλη του Δικτύου Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, την προσαρμογή των μονάδων στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στο Πρόγραμμα Συμμόρφωσης, καθώς και την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμιστικές πρακτικές και τάσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων του Διαχειριστή και την ανάπτυξη κατάλληλης στρατηγικής και στόχων σε ρυθμιστικά θέματα.

Από το 2022 είναι Αντιπρόεδρος της Ομάδας Στρατηγικών Συμβούλων του ΔΣ της ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής της ΕΕ (EU DSO) καθώς και μέλος της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων της χώρας μας σε αυτήν. Από το 2021 η κ. Πολιτοπούλου μετέχει στην Επιτροπή Διανομής και Διαχείρισης της Αγοράς (Distribution & Market Facilitator Committee) της Eurelectric και από το 2020 στην Επιτροπή Πολιτικών της E.DSO.

Είχε προηγηθεί μία μακρά θητεία στη ΔΕΗ, από το 1991 έως το 2011 σε διάφορες θέσεις στο Τμήμα Στρατηγικής της Επιχείρησης, και οι οποίες αφορούσαν την αντιμετώπιση θεμάτων βιωσιμότητας, ΕΚΕ, Στρατηγικής, επιχειρησιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ανάλυσης της ενεργειακής αγοράς, καθώς και των ευκαιριών για επέκταση της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και ρυθμιστικές πτυχές.

Επίσης, η κ. Πολιτοπούλου έχει διατελέσει εκιπρόσωπος (Liaison Delegator) της ΔΕΗ στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD).

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και κάτοχος Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).