Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Άλλωστε, εδώ και περίπου 1,5 έτος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μη-Σιδηρούχων Μετάλλων, ενώ κάθε χρόνο συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας (+3%). Ταυτόχρονα διαθέτει μια ισχυρή παρουσία και στις πέντε ηπείρους

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος το 1978 αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και μέσα στις επόμενες δεκαετίες τη μετατρέπει σ’ έναν ολοκληρωμένο και διαφοροποιημένο βιομηχανικό Όμιλο, ο οποίος πετυχαίνει το 2023 κέρδη EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να καταγράψουν τέτοια νούμερα.

Το κόλπο… γκρόσο

Η αρχική εταιρεία δραστηριοποιούταν στον τομέα των μετάλλων και του χάλυβα. Όταν το 1990 ο κ. Μυτιληναίος αποφασίζει τη μετεξέλιξή της, ιδρύει τον Όμιλο Mytilineos και αρχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, απλώνοντας… πλοκάμια και σε άλλους κλάδους, όπως οι κατασκευές και το αλουμίνιο.

Το 1995 η Mytilineos εισάγεται στο Χρηματιστήριο, ενώ στις αρχές της χιλιετίας κάνει το κόλπο… γκρόσο, εισερχόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος σήμερα συνιστά τη Νο.1 πηγή κερδοφορίας για τον Όμιλο.

Και όχι τυχαία, καθώς ο κ. Μυτιληναίος καταφέρνει από πολύ νωρίς να διαβλέψει τις μεγάλες προοπτικές της «πράσινης» και βιώσιμης ενέργειας. Ταυτόχρονα, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προλειαίνει το έδαφος για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σήμερα, έτσι, η Mytilineos είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό «παίχτη» και κατέχοντας χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της τάξης των 13,8 GW. Συγχρόνως, συνιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ.

Το χρηματιστηριακό ράλι

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα στη χρηματιστηριακή πορεία της Mytilineos, η οποία μέσα στο 2024 ξεπέρασε ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (τιμή μετοχής έως 39,5 ευρώ).

Παρά την εύλογη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων, η μεταβολή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθεί να είναι… γιγαντιαία. Ενδεικτικά, η άνοδος στο τελευταίο 12μηνο ανέρχεται στο +28%, στην τελευταία 3ετία στο +150%, στην τελευταία 5ετία στο +280%, στην τελευταία 10ετία στο +410% και στην τελευταία 20ετία στο +1.800%.

Και επειδή εχθρός του καλού το… καλύτερο, ο κ. Μυτιληναίος δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία για εισαγωγή σε μια μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά -και συγκεκριμένα του Λονδίνου. Κάτι το οποίο εφόσον υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει την αξία του Ομίλου.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")