Επενδυτές που διαχειρίζονται ενεργητικό ύψους άνω των 34 τρισ. δολαρίων, ήτοι, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του επενδυμένου κεφαλαίου, σε παγκόσμια κλίμακα, απαιτούν την ανάληψη άμεσης δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών του 

πλανήτη για να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος. Με ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν προς τις κυβερνήσεις του κόσμου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 ομάδα αποτελούμενη από συνολίκά, 477 μεγαλοεπενδυτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστική δράση, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, το 2015, όταν 200 κράτη δεσμεύθηκαν να περιορίσουν την μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι σημερινές πολιτικές φαίνεται, όμως, να οδηγούν σε αύξηση που υπερβαίνει τους 3 βαθμούς, έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε. 

«Υπάρχει χάσμα φιλοδοξίας. Το χάσμα αυτό είναι η μεγαλύτερη ανησυχίας για τους επενδυτές, που βλέπουν ότι υπάρχουν ανάγκες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως», αναφέρει η ανακοίνωση των επενδυτών, που συνοδεύει την επιστολή. 

Οι κυβερνήσεις καλούνται να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί, προχωρώντας στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον άνθρακα και στα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη να εντάξουν στη χάραξη της πολιτικής τους, τα νέα σενάρια για το κλίμα. 

Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής επτά ιδρυτικών μελών της προωτοβουλίας "The Investor Agenda", μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Institutional Investors Group on Climate Change και Priniples for Responsible Investments. Μεγάλοι επενδυτές που συνυπογράφουν την επιστολή είναι, επίσης, οι Legal & General Investment Management, California Public Employees' Retirement System (CalPERS). Πάντως, οι δύο μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων, παγκοσμίως, οι BlackRock και Vanguard απείχαν, δίχως να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για τη στάση τους.