Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι δήμοι της χώρας στρέφονται στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού, στη Ρόδο, ενώ την Δευτέρα υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια φωτιστικών LED, στο δήμο Σητείας.

Ειδικότερα, στη Ρόδο σύμφωνα με δελτίο τύπου του δήμου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο σε μέγεθος έργο ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού, το οποίο χρηματοδοτείται στο σύνολο του από τον ιδιωτικό τομέα. «Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο που προβλέπει την εγκατάσταση 30.400 λαμπτήρων τύπου LED και την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας  στο σύνολο του οδικού δικτύου εντός του αστικού ιστού της πόλης και των ενοτήτων, που  αναβαθμίζει την ποιότητα φωτισμού του δικτύου,  με εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 76,11%,  και οικονομικό όφελος 1.5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το δήμο Ρόδου», επισημαίνει ο δήμος. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 1.100 νέοι λαμπτήρες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός οκταμήνου.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σητείας προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο πρόεδρος του ταμείου κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σημείωσε πως η εξοικονόμηση ενέργειας θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δημοτικών τελών. Παράλληλα, ο δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης, ανέφερε πως ο δήμος θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 1.400 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα επεσήμανε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία το οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ, ενώ μέσω της μείωσης του κόστους του ηλεκτροφωτισμού θα αποπληρώνεται το δάνειο που έλαβε ο δήμος για να υλοποιήσει το έργο.

Εκτός από τους παραπάνω δήμους, άλλοι δύο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν, στο πεδίο της εφαρμογής «έξυπνων» δράσεων. Πρόκειται για τους δήμους Τρικκαίων και Κιλελέρ, με τον δεύτερο να υιοθετεί την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Στόχος μας είναι να επιλέξουμε τις πιο χρήσιμες και λειτουργικές εφαρμογές ώστε να καταστήσουμε τον δήμο Κιλελέρ ακόμη πιο φιλικό στον πολίτη» με βάση την αρχή «στο δήμο μας ταξιδεύουν τα έγγραφα, όχι οι δημότες», ανέφερε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος. Μεταξύ των στόχων του δήμου η εγκατάσταση λαμπτήρων LED, αλλά και η άμεση μέτρηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο επίκεντρο των δήμων δεν είναι όμως μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος εφαρμόζει το διαμεσογειακό πρόγραμμα IMPULSE (Interreg-MED). Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. Γιάννης Αναστασάκης μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα τόνισε πως με τα εργαλεία του προγράμματος εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο θα επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση μεγαλύτερη του 65%.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα παραδείγματα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους. Παράλληλα, όπως έχει ήδη φανεί στις ομιλίες των υποψήφιων δημάρχων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.