Σημαντικό Βήμα για την Αξιοποίηση του Κυπριακού Φυσικού Αερίου η Απόκτηση του 35% του «Αφροδίτη» Από την BG

Σημαντικό Βήμα για την Αξιοποίηση του Κυπριακού Φυσικού Αερίου η Απόκτηση του 35% του «Αφροδίτη» Από την BG
energia.gr
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2015 - 10:51
«Η συμφωνία παραχώρησης του 35% των δικαιωμάτων του οικοπέδου Αφροδίτη στην BG, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου της κυπριακής ΑΟΖ», όπως επισημαίνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων
«Η συμφωνία παραχώρησης του 35% των δικαιωμάτων του οικοπέδου Αφροδίτη στην BG, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου της κυπριακής ΑΟΖ», όπως επισημαίνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, επισημαίνει, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει την σταθερή προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης «για δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με τις γείτονες μας χώρες και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα διαψεύδει όσους κινδυνολογούσαν, μετά την ανακάλυψη από την ΕΝΙ του τεράστιου κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο».

Το Ινστιτούτο αναφέρει ακόμα ότι με την συμφωνία αφενός η BG διασφαλίζει την εμπλοκή της στην αξιοποίηση του κοιτάσματος ΦΑ του «Αφροδίτη», ως εν δυνάμει αγοραστής ΦΑ για υγροποίηση μέσω της χρήσης των εγκαταστάσεων που διαθέτει στο Idku της Αιγύπτου και αφετέρου η Noble διασφαλίζει ότι το ΦΑ που θα παράγει θα εξάγεται στις εγκαταστάσεις της BG στην Αίγυπτο.

Προσθέτει ότι η ξεκάθαρη πλέον απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησης του «Αφροδίτη» θα οδηγήσει αλυσιδωτά και στην εμπλοκή και άλλων ενδιαφερομένων χωρών (μέσω εταιρειών τους) είτε ως επενδυτές, είτε ως συνεργάτες στην διακίνηση του ΦΑ, είτε ως παραγωγοί.

Αναφέρεται, εξάλλου, στην ανάγκη για ενσωμάτωση στην οποιαδήποτε συμφωνία για την κατασκευή των απαραιτήτων θαλάσσιων έργων μεταφοράς ΦΑ προς την Αίγυπτο και της κατασκευής του αγωγού για μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τόπου, σε αντίθεση με τα αναμενόμενα μακροπρόθεσμα οφέλη από τα δικαιώματα άντλησης που θα έχει η Κύπρος από την εκμετάλλευση του ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ.