Παρά την υποχώρηση της τιμής της κιλοβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά, τα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου ήταν αυξημένα σε σχέση με αυτά του Απριλίου. Μάλιστα, με πάνω από το 70% των νέων πελατών των παρόχων να στρέφονται στα σταθερά τιμολόγια, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς, οι μεγάλοι πάροχοι, επέλεξαν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν αμετάβλητες τις τιμές τους στα πράσινα τιμολόγια

Και καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων δίνει τον τόνο στην αγορά, τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή 2 Μαΐου, οι πάροχοι, η μέση χρέωση της κιλοβατώρας για τον Μάιο διαμορφώνεται στα 14,8 λεπτά, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τον Απρίλιο. Κι αυτό ενώ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Απρίλιο υποχώρησε στα 89,05 ευρώ/MWh, έναντι 105,9 ευρώ/MWh για τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 16%.

Έτσι, η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, αύξησε την τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο από τα 11,67 λεπτά τον Απρίλιο στα 13,6 λεπτά τον Μάιο, επιβαρύνοντας τους πελάτες της με ένα επιπλέον κόστος της τάξεως του 16,5%. Αλλά και ο «Ηρων» αύξησε την τιμή της κιλοβατώρας στα 14,297 λεπτά, από 12,471 λεπτά τον Απρίλιο.

Αντίθετα, δεν μετέβαλαν τις τιμές τους η Protergia (στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για 11ο συνεχόμενο μήνα), η ΝRG (στα 15,8 λεπτά/κιλοβατώρα), η ΖενίΘ (στα 16,2 λεπτά/κιλοβατώρα), η «Φυσικό Αέριο» (στα 17,42 λεπτά), η Volterra (16,02 λεπτά) και η Volton (15,8 λεπτά). Η Elpedison κράτησε αμετάβλητη τη χρέωση για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (στα 15,85 λεπτά) ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις μείωσε τη χρέωση στα 17,956 λεπτά, έναντι χρέωσης 25 λεπτών για τον περασμένο μήνα.

Επίσης, παρά την αύξηση κατά 16,9% σε σχέση με αυτό του Απριλίου (10,44 λεπτά), η «Ελίν» προσφέρει για τον τρέχοντα μήνα το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο, στα 12,2 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πολλές ερμηνείες θα μπορούσαν να προταθούν για την αναντιστοιχία μεταξύ χονδρικής και λιανικής τιμής που παρατηρείται στα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», σε άρθρο της κ. Χρύσας Λιάγγου, μία πρώτη που προκύπτει αβίαστα είναι η σαφής στρατηγική των παρόχων να στρέψουν τους πελάτες τους στα σταθερά τιμολόγια, τα οποία παρέχουν σε χαμηλότερες τιμές, τα οποία συνοδεύονται με μεγάλες εκπτώσεις συνέπειας. Τα σταθερά τιμολόγια επιτρέπουν στις εταιρείες προμήθειας να κάνουν κινήσεις αντιστάθμισης ρίσκου (hedging) και παράλληλα τους διασφαλίζουν ρευστότητα, αφού διατίθενται στην αγορά με μεγάλες εκπτώσεις συνέπειας, από τις οποίες επωφελούνται με τη σειρά τους οι συνεπείς με την ημερομηνία εξόφλησης του λογαριασμού καταναλωτές. Πάνω από το 70% των νέων πελατών των παρόχων, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, επιλέγει σταθερά τιμολόγια. Σύμφωνα εξάλλου με πηγές της ΔΕΗ, πάνω από 700.000 πελάτες έχουν μετακινηθεί στα σταθερά τιμολόγια της εταιρείας, τα οποία προσφέρονται στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για ώρες κανονικής χρέωσης και 9,5 λεπτά για ώρες μειωμένης χρέωσης. Η αγορά με τα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου στέλνει σαφές μήνυμα της πρόθεσής της για μετακίνηση των άνω των 4 εκατ. καταναλωτών που παραμένουν στα πράσινα τιμολόγια προς τα σταθερά και τα κίτρινα κυμαινόμενα.

Μια δεύτερη ερμηνεία αυτής της αντίστροφης τάσης χονδρεμπορικής – λιανικής τιμής είναι ότι οι πάροχοι αξιοποίησαν την αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής αγοράς για διορθωτικές κινήσεις και εξισορρόπηση κόστους, καθώς τους προηγούμενους μήνες ακολούθησαν πολιτικές απορρόφησης μέρους των αυξήσεων για να κρατήσουν το πελατολόγιό τους.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πάροχοι αξιοποιούν τις χαμηλές διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς για να περάσουν στα τιμολόγια κόστη που τους έχουν επιβληθεί εκ των υστέρων, όπως για παράδειγμα το αυξημένο κόστος των ρευματοκλοπών, καθώς επίσης τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης, που θα εκτίνασσαν στα ύψη τις λιανικές τιμές αν τα περνούσαν σε περιόδους υψηλής διακύμανσης. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr