Καθηλωμένες εμφανίστηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 18,56 δις. ευρώ από 19,9 δις. ευρώ που ήταν ένα έτος νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα πτώση σημείωσαν και οι εισαγωγές, που ανήλθαν στα 31,4 δις ευρώ από 36,4 δις ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2014

Καθηλωμένες εμφανίστηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 18,56 δις. ευρώ από 19,9 δις. ευρώ που ήταν ένα έτος νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα πτώση σημείωσαν και οι εισαγωγές, που ανήλθαν στα 31,4 δις ευρώ από 36,4 δις ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2014. Αν και το εμπορικό   έλλειμμα δείχνει μείωση, εν τούτοις και παρά την οικονομική κρίση παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναδεικνύοντας την Αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αδύναμη παραγωγική βάση. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εποχής της μεταπολίτευσης στην διάρκεια της οποίας υποχωρούσε σταθερά η εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές ανάγκες να καλύπτονται με εισαγόμενα προϊόντα. Η εγχώρια παραγωγή υποβαθμίσθηκε και οι πολιτικοί άρχισαν να την θυμούνται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος, στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ, έναντι 53 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε πλεόνασμα 2,1 δις. ευρώ έναντι ελλείμματος 789 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές.

Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,8% αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 12,9%. Την ίδια περίοδο τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επειδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 3,7 δις ευρώ, λόγω της βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 6,7% , ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίσθηκε, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,7%.

82 δις. οφειλές

«Βόμβα» η οποία δεν πρέπει να σκάσει» είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, όπως είπε χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 82 δις. (από 30 δις. το 2009) και αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε με αφορμή συζήτηση, που ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλία Καματερού, κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιβάλλει την πολιτική της με τα ΜΑΤ και κομματική πειθαρχία, αλλά με διάλογο και συνεννόηση.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr