Το μελλοντικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ, καθώς και οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, περιλαμβάνονται στη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΑΔΜΗΕ, αν και απ' ότι φαίνεται έχει αποφεχθεί το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, υπάρχουν πολλά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι στη νέα εταιρεία, που πιθανώς θα είναι υπό την εποπτεία άλλου υπουργείου (π.χ. του Οικονομικών), το ποσοστό του Δημοσίου θα είναι 51% και το υπόλοιπο ποσοστό θα ανήκει στην ΔΕΗ.
Οι εκπροσώποι των θεσμών επιμένουν να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, κάτι που απορρίπτει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Σημαντική εκκρεμότητα επίσης είναι η αποζημίωση της ΔΕΗ, δηλαδή αν θα γίνει μέσω ανταλλαγής (swap) μετοχών άλλων εταιρειών που ελέγχει το Δημόσιο, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή μέσω είσπραξης των μελλοντικών εσόδων (μερίσματα) της νέας εταιρείας.
Για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, η πρόταση του ΥΠΕΝ έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των θεσμών και προβλέπει σε πρώτο στάδιο πιλοτική εφαρμογή των
δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος, ώστε να παρακαμθεί η δέσμευση για
μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% μέχρι το 2018 και να υλοποιηθεί η -τελική- δέσμευση για τη μείωση του μεριδίου κατά 50% έως το 2020.
Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις η πλευρά της ΔΕΗ. Κατά την
ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015», ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Εμμ.Παναγιωτάκης, είχε υποστηρίξει ότι στην ουσία δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση
για το άνοιγμα της αγοράς.
Όπως είχε πει, αν οι ιδιώτες κάνουν τις απαραίτητες
επενδύσεις, χωρίς να απαιτούν το «πρόσκαιρο κέρδος», τότε αυτό θα οδηγήσει στο
πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.