Η κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέθεσε στην εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου τη σύμβαση για την προμήθεια σωληναγωγών 48 ιντσών και μήκους περίπου 495 χιλιομέτρων για τα επίγεια τμήματα του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα.
Το συμβόλαιο αφορά συνολικά σε περίπου 270.000 τόνους σωληναγωγών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw δήλωσε σχετικά:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ για αυτή τη σημαντική σύμβαση. Θα ήθελα να συγχαρώ την εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ και τη συνεργαζόμενη μαζί της εταιρεία Marubeni Itochu Steel inc. για την υποβολή μιας στιβαρής προσφοράς, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της βιομηχανίας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτό το γύρο του διαγωνισμού. Ο TAP έχει υιοθετήσει μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, με βάση τα υψηλά πρότυπα τεχνικής επάρκειας, τα υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας καθώς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Έχοντας επιλέξει την εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ ως τον κύριο προμηθευτή των σωληναγωγών που απαιτούνται για την κατασκευή του αγωγού TAP στην Ελλάδα, ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξασφάλιση απασχόλησης και θα φέρει πρόσθετες μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οφέλη για την Ελλάδα».
H εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ είναι ένας παγκόσμιος προμηθευτής των υψηλής ποιότητας χαλυβδοσωλήνων για τις αγορές ενέργειας και του κλάδου των κατασκευών. Με έδρα στην Ελλάδα, ο Όμιλος Σωληνουργεία Κορίνθου έχει θυγατρικές στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κύπρο και την Πολωνία και διαθέτει ένα δίκτυο αντιπροσώπων και συνεργατών διεθνώς. Η βασική παραγωγική της μονάδα βρίσκεται στη Θίσβη Βοιωτίας, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα τους 1.000.000 τόνους, περίπου.
Η εταιρεία Marubeni Itochu Steel Inc (MISI) είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάλυβα και σωληνοειδών στον κόσμο με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 2,1 τρισεκατομμυρίων Γιεν και κέρδη προ φόρων ύψους 40 δισεκατομμυρίων Γιεν το οικ. έτος 2014. Η εταιρεία MISI ιδρύθηκε το 2001 στην Ιαπωνία ως μια κοινοπραξία 50/50 της Marubeni και της Itochu Corporation.
Τη χρονιά αυτή, ο ΤΑΡ έχει αναθέσει αρκετά ακόμη συμβόλαια: για την κατασκευή και αποκατάσταση οδών πρόσβασης και γεφυρών στην Αλβανία (Απρίλιος 2015), για την προμήθεια σφαιρικών βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου και ενεργοποιητών (Ιούλιος 2015), για την προμήθεια υπερ-συμπιεστών αεριοστροβίλων (Σεπτέμβριος 2015), και για την προμήθεια εξαρτημάτων σωληνώσεων, μονωτικών αρμών, και αποξεστών.
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο 878 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.
Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).