Η Θρησκεία της Κλιματικής Αλλαγής

Η δίωξη κατά του μετεωρολόγου κ. Φιλίπ Βερντιέ που παρουσιάζει το καθημερινό δελτίο καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 (βλέπε εδώ τη σχετική είδηση στις 17/10) και η απόφαση της διοίκησης για την απόλυση του, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του που αμφισβητεί σειρά δεδομένων πάνω στα οποία στηρίζεται η θεωρία της Κλιματικής Αλλαγής, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τον αμείλικτο αλλά σιωπηρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και στο πολιτικό-οικονομικό σύστημα εν όψει της διεθνούς διάσκεψης των ΗΕ για το κλίμα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο. Στο βιβλίο του ο Φιλίπ Βερντιέ που έχει τον τίτλο ´Climate Investigation' παρουσιάζει σειρά στοιχείων, βασισμένα σε μακροχρόνιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τα οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επικρατούσα άποψη, όπως αυτή προβάλλεται μετ’ επιτάσεως από την αρμόδια διεθνή επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια
energia.gr
Πεμ, 22 Οκτωβρίου 2015 - 13:17
Η δίωξη κατά του μετεωρολόγου κ. Φιλίπ Βερντιέ που παρουσιάζει το καθημερινό δελτίο καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 (βλέπε εδώ τη σχετική είδηση στις 17/10) και η απόφαση της διοίκησης για την απόλυση του, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του που αμφισβητεί σειρά δεδομένων πάνω στα οποία στηρίζεται η θεωρία της Κλιματικής Αλλαγής, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τον αμείλικτο αλλά σιωπηρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και στο πολιτικό-οικονομικό σύστημα εν όψει της διεθνούς διάσκεψης των ΗΕ για το κλίμα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στο βιβλίο του ο Φιλίπ Βερντιέ που έχει τον τίτλο ´Climate Investigation' παρουσιάζει σειρά στοιχείων, βασισμένα σε μακροχρόνιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τα οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επικρατούσα άποψη, όπως αυτή προβάλλεται μετ’ επιτάσεως από την αρμόδια διεθνή επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, βάσει της οποίας εάν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν ληφθούν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του θερμοκηπίου η μέση θερμοκρασία του περιβάλλοντος του πλανήτη θα αυξηθεί ανεξέλεγκτα, ενδεχομένως και πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το 2100. Σύμφωνα με την άνω επιτροπή αυτό θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην απόλυτη εξαθλίωση με αύξηση της στάθμης των θαλασσών, την πλήρη τήξη των πάγων και την εμφάνιση καταστροφικών καιρικών φαινομένων σε διαρκή βάση. Οι απόψεις, διαπιστώσεις και συμπεράσματα του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) του ΟΗΕ, παρά την ελλιπή επιστημονική τους τεκμηρίωση, έχουν επικρατήσει και ως γνωστό έχουν επηρεάσει και εξακολουθούν να επηρεάζουν άμεσα τις θέσεις διαφόρων κυβερνήσεων και υπερεθνικών οργανισμών, όπως λ.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αναγάγει το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής σε μείζον διακύβευμα, με αποτέλεσμα αυτό εν πολλοίς να καθοδηγεί σήμερα την περιβαλλοντική και ενεργειακή της πολιτική.

Ο Φιλίπ Βερντιέ, όπως και οι περισσότεροι σκεπτικιστές της ορθόδοξης πλέον άποψης περί των καταστροφικών συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, δεν αμφισβητεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου ούτε είναι κατά της λήψης μέτρων για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Αυτό που θέτει ως προβληματισμό είναι η υπέρμετρη εξάρτηση μας από τα αποτελέσματα και προβολές των διαφόρων υπολογιστικών μοντέλων και των σεναρίων που αυτά διατυπώνουν με περισσή πειθώ και προβάλλουν (οι δημιουργοί τους) με απόλυτη βεβαιότητα ως να επρόκειτο περί του αλάθητου του Πάπα. Η βασική ένσταση μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία, βάσει των οποίων η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξήθηκε κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα (με μηδενική αύξηση τα τελευταία δώδεκα χρόνια), δεν μπορείς εύκολα και με βεβαιότητα να προβλέψεις την συμπεριφορά ενός τόσο σύνθετου φυσικού συστήματος όπως είναι η ατμόσφαιρα της Γης. Υπεισέρχονται δε και εκατοντάδες παράμετροι που δύσκολα προσδιορίζονται, ενώ υπάρχουν και εντελώς απρόβλεπτοι παράγοντες ( λ.χ. έκρηξη ηφαιστείων, ασύμμετρη συμπεριφορά ωκεανών κλπ.), έτσι που καθιστούν την όλη προσπάθεια προσομοίωσης σε μακροχρόνια βάση μια
εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, εάν όχι αβάσιμη, από επιστημονικής άποψης, υπόθεση.

Δυστυχώς όμως η όλη υπόθεση της Κλιματικής Αλλαγής, με την άπλετη υποστήριξη κάθε είδους ΜΜΕ , (για τον απλούστατο λόγο ότι η καταστροφολογία πουλάει σε όλα τα μήκη και πλάτη) έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά θρησκευτικού δόγματος. Έτσι που όταν πραγματικά ανεξάρτητες φωνές ακούγονται, όπως αυτή του Φιλίπ Βερντιέ, οι ιθύνοντες (στην περίπτωση μας η Γαλλική κυβέρνηση), ωσάν να είναι οι ιερείς της νέας θρησκείας, σπεύδουν και αποβάλλουν τιμωρώντας τους όποιους αιρετικούς. Σε άλλες εποχές τέτοιου είδους διαφωνούντες , ως μάγοι και δαιμονισμένοι, θα απεστέλλοντο στην πυρά. Οι Γάλλοι ξέρουν από αυτά. Δεν ήσαν λίγοι αυτοί που κάηκαν στην πυρά για τις ιδέες τους.