Αυξανόμενο το Ποσοστό του ΕΦΚ στο Οικιακό Τιμολόγιο Φυσικού Αερίου

Αυξανόμενο το Ποσοστό του ΕΦΚ στο Οικιακό Τιμολόγιο Φυσικού Αερίου
του Τάσου Μαστραπά, ηλεκτρολόγου-μηχανικού
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 14:32
Στην Ελλάδα το 2014 καταναλώθηκαν 30.390 GWh φυσικού αερίου. Οι βασικοί τομείς κατανάλωσης περιλαμβάνουν την ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανική παραγωγή, τον οικιακό τομέα και την αεριοκίνηση. Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) με παρουσία σε 3 περιοχές της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) προμηθεύτηκαν κατά τη διάρκεια του περσινού έτους 5.810 GWh από τη ΔΕΠΑ και κάλυψαν το 19% της συνολικής κατανάλωσης
Στην Ελλάδα το 2014 καταναλώθηκαν 30.390 GWh φυσικού αερίου. Οι βασικοί τομείς κατανάλωσης περιλαμβάνουν την ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανική παραγωγή, τον οικιακό τομέα και την αεριοκίνηση. Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) με παρουσία σε 3 περιοχές της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) προμηθεύτηκαν κατά τη διάρκεια του περσινού έτους 5.810 GWh από τη ΔΕΠΑ και κάλυψαν το 19% της συνολικής κατανάλωσης.


Η τιμή χρέωσης ενέργειας του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΠΑ από τη ΔΕΠΑ. Στην τιμή αυτή προστίθεται ένα σταθερό περιθώριο διανομής καθώς και οι επιβαλλόμενοι από την Ελληνική Πολιτεία φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ, κλπ.).

Η χρέωση πώλησης φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές αναλύεται:

· στη χρέωση ενέργειας, δηλαδή στην κατανάλωση φυσικού αερίου

· στη χρέωση ισχύος (πάγιο κόστος), που είναι ανεξάρτητη της κατανάλωσης και εξαρτάται από το εγκατεστημένο φορτίο των συσκευών του καταναλωτή και

· στους φόρους

Η πορεία της τιμής χρέωσης της ενέργειας είναι έντονα φθίνουσα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπως φανερώνει και το ακόλουθο διάγραμμα:

Η μέτρηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου γίνεται σε κυβικά μέτρα, αλλά η χρέωση αυτής σε kWh. Για τη μετατροπή από κυβικά μέτρα ( m3) σε kWh χρησιμοποιείται ένας συντελεστής μετατροπής ο οποίος φανερώνει το ενεργειακό περιεχόμενο του φυσικού αερίου και μεταβάλλεται κάθε μήνα.

Οι φόροι που επιβαρύνουν τη χρέωση περιλαμβάνουν:

· τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ)

· το ΦΠΑ (13%)

· το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ (0,5%) και

· το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ)

Στη συνολική αξία χρέωσης ενέργειας προστίθεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος είναι σταθερός ανά καταναλωθείσα kWh και ισούται με 0,0054€, αποτελώντας τη σοβαρότερη επιβάρυνση στη χρέωση της κατανάλωσης ΦΑ. Μάλιστα, το ποσοστό του με το οποίο συμμετέχει στη διαμόρφωση της τελικής τιμής αυξάνεται όσο η τιμή της ενέργειας μειώνεται.