Οι αγωγοί φυσικού αερίου και κυρίως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν και την ομόλογό του από τη Βουλγαργία Τεμενούζκα Πέτροβα

Οι αγωγοί φυσικού αερίου και κυρίως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν και την ομόλογό του από τη Βουλγαργία Τεμενούζκα Πέτροβα.

Η συνάντηση με τον κ. Χόκσταϊν είναι προγραμματισμένη για τις 9:30 το πρωί και αμέσως μετά, θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση του κ.κ. Σκουρλέτη και Χόκσταϊν με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Η αμερικανική πλευρά θέτει με έμφαση το θέμα του IGB στις συναντήσεις που έχει με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Χθες, ο κ. Χόκσταϊν, συνοδεύομενος από τον Αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. 

Το θέμα του αγωγού είχε συζητηθεί και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με αντιπροσωπεία βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

O αγωγός IGB (Κομοτηνή - Στάρα Ζαγκόρα) θεωρείται ως βασικό στοιχείο του «Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» (VGC), ενώ το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του αναμένεται το 2018.

Η προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου φυσικού αερίου μεταξύ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, χωρών που συμμετέχουν στον «Κάθετο Διάδρομο», διαθέτει την ισχυρή στήριξη από την ΕΕ, η οποία θα συμβάλλει με 45 εκατομμύρια ευρώ στην ολοκλήρωση του έργου.

Η ολοκλήρωση του IGB και στη συνέχεια του Κάθετου Διαδρόμου με τη λειτουργία του ρουμανοβουλγαρικού αγωγού, θα επιτρέψει την τροφοδοσία της χώρας της Βουλγαρίας με αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν αφού μπορεί να  συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα.

Η προώθηση του συγκεκριμένου έργου έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες, καθώς η προοπτική να διέλθει από τη Βουλγαρία ο ρωσικός αγωγός South Stream έθετε σε δεύτερη μοίρα τα διασυνοριακά σχέδια τροφοδοσίας από άλλες πηγές. 

Νωρίτερα, φέτος, είχε γίνει διυπουργική συνάντηση στη Σόφια, στην οποία από την Ελλάδα συμμετείχαν οι επικεφαλής των εμπλεκομένων με την κατασκευή του αγωγού IGB εταιρειών, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, ο εκπρόσωπος της ιταλικής EDISON Elio Ruggeri και η συνδιευθύνουσα σύμβουλος της βουλγαρικής BEH Theodora Georgieva.

Στη συνάντηση αυτή είχαν συμφωνήσει στην οριστικοποίηση του αναθεωρημένου προγράμματος ανάπτυξης του έργου, καθώς και στον οδικό χάρτη για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που προγραμματίζεται για το 2018. Οι δύο πλευρές ενέκριναν επίσης και τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των απαραίτητων δράσεων, μέχρι την έναρξη κατασκευής του αγωγού.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr