Την ίδρυση κοινοπρακτικών επενδυτικών σχημάτων με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να οικοδομήσουν από κοινού το νέο εμπορικό στόλο του Ιράν επιδιώκει η Τεχεράνη. Γα τον σκοπό αυτό πραγματοποίησε άλλωστε σειρά ραντεβού στα τέλη του προηγούμενου μήνα και τις αρχές του τρέχοντος με Έλληνες επιχειρηματίες της ποντοπόρου ο Mohammad Saeidi, πρόεδρος του μεγαλύτερου κρατικού ναυτιλιακού ομίλου του Ιράν, της Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL Group)
Την ίδρυση κοινοπρακτικών επενδυτικών σχημάτων με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να οικοδομήσουν από κοινού το νέο εμπορικό στόλο του Ιράν επιδιώκει η Τεχεράνη. Γα τον σκοπό αυτό πραγματοποίησε άλλωστε σειρά ραντεβού στα τέλη του προηγούμενου μήνα και τις αρχές του τρέχοντος με Έλληνες επιχειρηματίες της ποντοπόρου ο Mohammad Saeidi, πρόεδρος του μεγαλύτερου κρατικού ναυτιλιακού ομίλου του Ιράν, της Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL Group).

Οι επαφές, οι οποίες δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα αλλά πραγματοποιήθηκαν και στην Κύπρο και την Δανία, γίνονται υπό την προσδοκία της Τεχεράνης αλλά και της διεθνούς κοινότητας πως θα αρθούν από την αρχή του επομένου έτους οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η προσπάθεια της Τεχεράνης να οικοδομήσει οικονομικές συνεργασίες ενόψει της άρσης του εμπάργκο δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα αλλά στην περίπτωση της χώρας μας εστιάζεται στην ναυτιλία λόγω της μεγάλης ανάγκης επενδύσεων στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών ενέργειας αλλά και μηχανολογικού εξοπλισμού και αγαθών. Μάλιστα ο Mohammad Saeidi , πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, στις επαφές που πραγματοποιεί δεν κρύβει το ενδιαφέρον του όχι μόνον για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού αλλά και για τα τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου αερίου όπως και φορτηγά αλλά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η Islamic Republic of Iran Shipping Lines είναι ο μεγαλύτερος πλοιοκτήτης του Ιράν με στόλο 158 ποντοπόρων πλοίων όλων των τύπων. Αναμένεται να μπορέσει να αρχίσει να πραγματοποιεί και πάλι συναλλαγές με τις μεγάλες οικονομίες της Δύσης από τον Ιανουάριο του 2016 στα πλαίσια της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Κίνα που συγκροτούν μαζί με την Τεχεράνη την λεγόμενη ομάδα "P5+1". Υπό αυτό το πλαίσιο ιρανικά πλοία θα μπορέσουν να πιάσουν πάλι σε αμερικανικά λιμάνια μετά από 40 σχεδόν χρόνια και το εμπόριο της χώρας να αναστηθεί μετά το θάνατο που του κατάφεραν οι πιο αυστηρές και διευρυμένες κυρώσεις που επεβλήθησαν το 2012.

Η Τεχεράνη προωθεί έτσι μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα για να μπορέσει να αναπτύξει τόσο τις εξαγωγές της όσο και τις εισαγωγές εμπορευμάτων μεγάλο μέρος των οποίων στην πρώτη φάση αναμένεται να αφορά σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του υποεπενδεδυμένου ενεργειακού του τομέα.

Τόσο το ίδιο το Ιράν όσο και πολλές τράπεζες από την Ασία εμφανίζονται θετικοί στην χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού ναυπηγικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από αξιόπιστους και έμπειρους διαχειριστές και συνεταίρους όπως είναι οι Έλληνες εφοπλιστές αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές. Πρώτη επιλογή για την ναυπήγηση αλλά και την χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου που τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο του ποσοστό ως ελληνοπερσικός στόλος είναι οι κινεζικές γιάρδες και τράπεζες, σημειώνουν οι σχετικές πληροφορίες.

Ο Mohammad Saeidi στην Αθήνα είδε, μεταξύ άλλων, και δυο από τους μεγαλύτερους έλληνες εισηγμένους στη Wall πλοιοκτήτες αλλά και έναν πολύ μεγάλο ιδιωτικό ναυτιλιακό όμιλο. Και οι τρεις φέρονται να είναι θετικοί στην προοπτική εφόσον βέβαια αρθούν πράγματι οι διεθνείς κυρώσεις και υπάρξουν τα απαραίτητα μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα για την οικονομική βιωσιμότητα των επενδυτικών προγραμμάτων σημειώνουν ναυτιλιακές πηγές. Κάτι για το οποίο ο Mohammad Saeidi εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σύμφωνα με κύκλους σε επαφή μαζί του.

Με δεδομένο το βαθμό υποεπένδυσης των τελευταίων δεκαετιών σε νευραλγικά δίκτυα όπως ηλεκτροπαραγωγής, εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και τεχνολογίας, το Ιράν με 80 εκατομμύρια πληθυσμό στην συντριπτική του πλειοψηφία με ηλικία κάτω του διεθνούς μέσου όρου αποτελεί μια δυνητικά ραγδαία αναπτυσσόμενη εμπορική αγορά εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Οι άριστες σχέσεις που διαθέτει ο ελληνικός εφοπλισμός με το αμερικανικό πλαίσιο λειτουργίας των θαλάσσιων μεταφορών όπως και το μεγάλο του διεθνές εκτόπισμα τον καθιστούν προτιμητέο εταίρο για την Τεχεράνη σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η όλη κινητικότητα δεν έχει διαφύγει της προσοχής του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Javad Zarif συναντήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αμφότεροι μίλησαν δημοσίως μεταξύ άλλων και για κοινή βούληση εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Την περασμένη Παρασκευή, δε, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε στο υπουργείο με τον πρέσβη του Ιράν, Behnam Behrouz με αντικείμενο τις επερχόμενες επισκέψεις του Ν. Κοτζιά αλλά –σε δεύτερη φάση- και του Α. Τσίπρα στην Τεχεράνη.

(Πηγή: capital.gr)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr