Coalition for Energy Savings: Ανεπαρκής ο Σχεδιασμός των Χωρών της ΕΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα

Coalition for Energy Savings: Ανεπαρκής ο Σχεδιασμός των Χωρών της ΕΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα
energia.gr
Δευ, 25 Μαΐου 2015 - 10:59
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ αδυνατούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια τους, σύμφωνα με έκθεση του «Συνασπισμού για την Εξοικονόμηση Ενέργειας» (Coalition for Energy Savings)

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ αδυνατούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια τους, σύμφωνα με έκθεση του «Συνασπισμού για την Εξοικονόμηση Ενέργειας» (Coalition for Energy Savings).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Euractiv, η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακαινίζουν το 3% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής κυβέρνησης κάθε χρόνο. Ο κανόνας αυτός ισχύει για κτίρια με επιφάνεια άνω των 500 m2 που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις επιδόσεων.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να λάβουν διάφορα μέτρα που θα οδηγούν στα ίδια επίπεδα εξοικονόμησης, όπως η ριζική ανακαίνιση ή αλλαγή της συμπεριφοράς του προσωπικού.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ποια από τις δύο προσεγγίσεις επιλέγουν και να υποβάλουν τα σχέδιά τους.

Ο Συνασπισμός για την Εξοικονόμηση Ενέργειας ανέλυσε τις εκθέσεις των εθνικών κυβερνήσεων και συμπέρανε ότι τα σχέδια είναι, κατά μέσο όρο, σε πολύ κακό επίπεδο.

Από τις 11 χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία), που επέλεξαν την πρώτη επιλογή, μόνο η Λετονία και τα αποθέματα της Σλοβενίας ήταν καλής ποιότητας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που παρέχουν Ενώ, οι χώρες για την ενεργειακή απόδοση των κεντρικών κυβερνητικών κτηρίων είναι συχνά ανεπαρκείς ή ελλιπείς.

Συνολικά, 17 κράτη-μέλη επέλεξαν τη δεύτερη λύση. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Βρετανία. 

Μόνο η Αυστρία, η Κροατία, η Ιταλία και η Σλοβακία είχαν υπολογίσει με σωστό τρόπο τις εξοικονομήσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Κανένα από τα εναλλακτικά μέτρα δεν φαίνεται να είναι μέρος ενός συνεκτικού προγράμματος για μια συστηματική ανακαίνιση των κτιρίων της κεντρικής κυβέρνησης.

«Σε γενικές γραμμές, τα κράτη-μέλη έχουν παρέχει περιορισμένες πληροφορίες και ασαφή σχέδια για τις ανακαινίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την επίτευξη της απαιτούμενης εξοικονόμηση ενέργειας», αναφέρεται στην ανάλυση του Συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνασπισμού για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, Στέφαν Σόιερ, «αυτό είναι κάτι περισσότερο από την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, πρόκειται για την απόφαση να μπει η ενεργειακή απόδοση στην πρώτη θέση».

«Οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να δώσουν το έναυσμα στην αγορά για ανακαινίσεις, βάζοντας το σπίτι τους σε μια τάξη», τονίζει από την πλευρά της η Αριάνα Βιτάλι, από το γραφείο ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF και προσθέτει ότι«ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τη συζήτηση της ενεργειακής απόδοσης και να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο μάθησης για να προετοιμάσουν την αγορά για προγράμματα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας».

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας «Ανακαίνιση της Ευρώπης» λένε ότι, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, οι ενεργειακές απαιτήσεις των κτιρίων μπορούν να μειωθούν κατά 80%. Αλλά, προσθέτουν, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση της ΕΕ στα τέλη του 2012 αναμενόταν να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού της Ευρώπης μέχρι σήμερα και να θέσει νέα πρότυπα για τις δημόσιες συμβάσεις και τους ενεργειακούς ελέγχους.

Όμως, η εφαρμογή των κανόνων σε εθνικό επίπεδο είναι κακή.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Κομισιόν ξεκίνησε νομικές ενέργειες για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Μάλτας, για παραλείψεις στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο.