Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την έγκρισή της στην πετρελαϊκή Shell για επανάληψη των εξορύξεων πετρελαίου στην Αλάσκα, στις ακτές της Πολιτείας στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι έρευνες είχαν διακοπεί πριν από τρία χρόνια λόγω των όρων περιβαλλοντικής προστασίας για αποφυγή ατυχημάτων στην περιοχή. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συναντά, όπως ήταν αναμενόμενο, την σφοδρή αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων

Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την έγκρισή της στην πετρελαϊκή Shell για επανάληψη των εξορύξεων πετρελαίου στην Αλάσκα, στις ακτές της Πολιτείας στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι έρευνες είχαν διακοπεί πριν από τρία χρόνια λόγω των όρων περιβαλλοντικής προστασίας για αποφυγή ατυχημάτων στην περιοχή. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συναντά, όπως ήταν αναμενόμενο, την σφοδρή αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε στη Shell να διενεργήσει έξι ερευνητικές εξορύξεις από δύο εξέδρες στην θάλασσα του Τσούκτσι, με τον όρο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για περιορισμό των πιθανών διαρροών, αλλά και να κρατήσει τα πλοία της σε απόσταση τουλάχιστον 4 χλμ. μακριά από περιοχές όπου ζουν θαλάσσιοι ίπποι.

Η Shell επιθυμεί να συνεχίσει τις έρευνες που διεξήγε ως το 2012 όταν ναυάγησε και χάθηκε η βασική της εξορυκτική εξέδρα. Επίσης, της επεβλήθη πρόστιμο για παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

«Καθώς προχωρούμε, κάθε υπεράκτια ερευνητική δραστηριότητα θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών.

Οι εταιρείες ερευνών και παραγωγής πετρελαίου επιτάχυναν την περασμένη δεκαετία την υλοποίηση των σχεδίων τους για εξορύξεις στον Αρκτικό Κύκλο, με τη χρήση τεχνολογιών που παρέχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στον πυθμένα και κάτω από μεγάλα στρώματα πάγου. Όπως εκτιμά η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, συνολικά στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου υπάρχουν ποσότητες ίσες με 24 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι η Shell ανακάλυψε το 1986 πετρέλαιο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.