Ο Πρόεδρος Πούτιν αποφοίτησε επιτυχώς απο την σχολή της KGB,παίζει πολύ καλό σκάκι και οπως απέδειξε με την καριέρα του εχει υψηλές ικανότητες στρατηγικής σκέψης. Η κυρία απαίτηση απο καλούς στρατηγικούς παίκτες ειναι να μπορούν να σκεφτούν και να δράσουν εκτός πλαισίου και ασσυμετρα. Οι ΗΠΑ τον εχουν εμπλέξει σε μια αναμέτρηση οπου οι κινήσεις του ειναι ουσιαστικα κατ'αναγκη αμυντικές και αναμενόμενες, όπου δεν εχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όπου υφίσταται φθορά ακόμη και όταν κερδίζει

Ο Πρόεδρος Πούτιν αποφοίτησε επιτυχώς απο την σχολή της KGB,παίζει πολύ καλό σκάκι και οπως απέδειξε με την καριέρα του εχει υψηλές ικανότητες στρατηγικής σκέψης.

Η κυρία απαίτηση απο καλούς στρατηγικούς παίκτες ειναι να μπορούν να σκεφτούν και να δράσουν εκτός πλαισίου και ασσυμετρα. Οι ΗΠΑ τον εχουν εμπλέξει σε μια αναμέτρηση οπου οι κινήσεις του ειναι ουσιαστικα κατ'αναγκη αμυντικές και αναμενόμενες, όπου δεν εχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όπου υφίσταται φθορά ακόμη και όταν κερδίζει.

Ετσι ,ενώ ειναι βέβαιο οτι δεν θα απεμπλακεί εύκολα από την Ουκρανική αναμέτρηση ,οπου οι ΗΠΑ με εξαίρετη στρατηγική τον εχουν εμπλέξει σε αναμέτρηση ουσιαστικά με την Ευρώπη,ενώ οι ίδιες δεν υφίσταται καμμία φθορά.

Όλη την φθορά εκτός Ρωσιας την υφισταται η Ευρωπη,η οποία βλέπει τις εξαγωγές της στην Ρωσία να μηδενίζονται,τις κυρώσεις της να την ζημιώνουν και τις Ευρωπαϊκές Χωρες με την ανεργία να αυξάνει και το βάρος των αυξημένων αμυντικών δαπανών να αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της.

Η Ρωσία ομως θεωρεί οτι οι Ευρωπαίοι θα υπακούσουν στις ΗΠΑ γιατί την τελική πυρηνική ομπρέλα προστασίας την κρατά η Αμερική και δεν περιμένει ουσιαστική αλλαγή στάσης για την Ουκρανία.

Όμως η σύγκρουση Ρωσιας-ΗΠΑ γινεται για συγκεκριμένους λόγους. Ο Πούτιν με την Ευρασιατική Ενωση προσπαθεί να δημιουργήσει ενα σύγχρονο πολυεθνικό σχήμα το οποιο θα ειναι κάπως οπως μια μικρότερη Σοβιετική Ενωση αλλά με έμφαση στην Οκονομία,εξασφαλίζοντας ομως,όπως και στην Σοβιετική Ένωση την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας.

Η Χίλαρυ Κλίντον ηταν σαφής το 2012 :

"Τον ξέρουμε τον στόχο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον καθυστερήσουμε ή να τον ακυρώσουμε."

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρασιτική Ένωση απετράπη με την δράση της Δυσης. Ομως ο Πούτιν δεν παραιτείται του στόχου του. Ενέταξε την Αρμενία ,την πλέον ασήμαντη χωρα του Καυκάσου ,εχει έρθει σε συννενόηση ουδετεροποίησης του Αζερμπαιζαν και τώρα στοχεύει την Γεωργία.

Στις 18 Μαρτίου ,σε μία τελετή στην Μόσχα,υπέγραψε μία συνθήκη με την Νότια Οσσετία που ουσιαστικά την εντάσσει στην Ρωσία. Υπενθυμίζεται οτι η άλλη αποσχισθείσα περιοχη της Γεωργίας η Αμπχαζία συνορεύει με την Ρωσία επισης και ουσιαστικά ελέγχεται καί αυτή απο τους Ρωσους.

Οι Γεωργιανοί γνωρίζουν οτι δεν πρέπει να αιτιώνται κανέναν άλλο απο τον εαυτό τους γιατι οι ίδιοι,ανοήτως,ακούγοντας τις Δυτικές παραινέσεις οταν στην Κυβερνηση στην Γεωργια ηγείτο ο Σαακασβίλι,επιτέθηκαν στην Νότια Οσσετία την οποια υπεράσπιζε η Ρωσία. Το αποτέλεσμα ηταν γνωστό εκ των προτέρων και καμμία Δυτική χωρα δεν έκανε τίποτε για να βοηθήσει την Γεωργία πέραν της ρητορικής. Οι Γεωργιανοί εχουν κατανοήσει οτι το όνειρο της Δυσης ειναι μακρυνό ενώ ο εφιάλτης της Ρωσιας ειναι δίπλα τους.

Απόπειρες για κινήματα τύπου Μαϊντάν απέτυχαν λογω μη προσέλευσης και οι Γεωργιανοί διερωτώνται ποιό θα είναι το μέλλον τους μέσα σε αυτήν την χρεωκοπημένη χωρα χωρίς μέλλον.

Με πολυ τέχνη,αυτο εχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται οι Ρωσοι,επιδιώκοντας τώρα,αφού πήραν την Νότια Οσσετία να κάνουν μια ειρηνική και χαμηλών τόνων προσέγγιση με την υπόλοιπη Γεωργία.

Η Αμερικη δεν θα διστάσει να εφαρμόσει την Μέθοδο Μπρεζίνσκι που εφάρμοσε στην Ουκρανία,οι Ρωσοι ομως προσπαθούν να αποφύγουν την παγίδα αυτή, οι Ευρωπαίοι δεν εχουν τα συμφέροντα που ειχαν στην Ουκρανία και ο Γεωργιανός Λαός ειναι κουρασμένος.

Για τους λόγους αυτούς οι Ρώσοι προσπαθούν να προσεγγίσουν την Γεωργία ήρεμα. Δεδομένου οτι ο παρών Πρωθυπουργός ειναι προ- Δυτικός, οι Ρώσοι εργάζονται με τους ρεαλιστές στην Κυβέρνηση του για να τον υπονομεύσουν . Ταυτόχρονα ο Πούτιν σε μια επίδειξη καλής θέλησης δηλώνει οτι θα επιτρέψει πάλι την ελεύθερη εισαγωγή Γεωργιανών προιοντων στην Ρωσία και ειναι έτοιμος να δεχθεί υψηλόβαθμους Γεωργιανούς στην Μόσχα για συνομιλίες

Υπαρχει ακόμη ενα δέλεαρ. Το τεράστιο εμπόριο που μπορει να περάσει απο την Γεωργία προς την Ρωσία και αντίστροφα,προερχόμενο απο το Ιραν ,το Πακιστάν και την Ινδία ,μεσω Αρμενίας .

Ταυτόχρονα η ενεργοποίηση της οδικής σύνδεσης Ρωσίας - Τουρκίας μεσω Γεωργίας ειναι πολυ ωφέλιμη για την Γεωργία και συζητείται ο σιδηροδρομικός διάδρομος Βορρά - Νότου με όλες τις χώρες αυτές μέσω Γεωργίας.

Η Γεωργία ειναι πολύ φτωχή για να αγνοήσει αυτές τις δυνατότητες.

Η Ρωσία θα κάνει κάθε δυνατή προσέγγιση για να αποτρέψει μια ακόμη σύγκρουση τύπου Ουκρανίας στον Καύκασο. Οι Ρώσοι έβαλαν υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη να μιλήσουν για την δυνατότητα και την αναγκαιότητα Ρώσο- Γεωργιανής προσέγγισης. Ακόμη και τον Καθολικό Πατριάρχη Γεωργίας έπεισαν οι Ρώσοι να μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης των δύο χωρών.

Η Γεωργια εχει προχωρήσει αρκετά προς την Μόσχα. Πολλοί προ- Δυτικοί υπουργοί της Γεωργιανής Κυβέρνησης παραιτήθηκαν. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαακασβίλι ειναι καταζητούμενος στην Τιφλίδα ,ο νυν Πρωθυπουργός παραδέχθηκε τα λάθη της Γεωργίας έναντι της Ρωσιας. Το,γειτονικό Αζερμπαιζαν συνεργάζεται με την Ρωσία για τη Ασφάλεια της περιοχής γιατι γνωρίζει τις δυνατότητες της Ρωσίας να το βλάψει αν θέλει οπως εχει κάνει στο παρελθόν.

Η Γεωργια αλλά και η Δύση επισης γνωρίζουν οτι οι πολύτιμοι τεράστιοι αγωγοί πετρελαιου και Αεριου ,που μεταφέρουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων της Κασπίας , απέχουν μόνο δέκα χιλιόμετρα απο την Ρωσία τώρα που η Νότια Οσσετια ειναι Ρωσική. Η διακοπή λειτουργίας του θα βλάψει μόνο τις μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες την Γεωργια και το Αζερμπαιζαν και καθόλου την Ρωσία.

Διακυβεύονται πολλά συμφέροντα. Η Ρωσική προταση για προσέγγιση εχει λογική και μπορεί να πετύχει. Εξαρτάται βέβαια και απο τις προθέσεις των ΗΠΑ.

www.kassandros.gr