Νίκος Μαμιδάκης: Στις Διεθνείς Αγορές Στρέφεται η Jetoil

Νίκος Μαμιδάκης: Στις Διεθνείς Αγορές Στρέφεται η Jetoil
Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα
Δευ, 16 Δεκεμβρίου 2013 - 09:46
Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, όπου διαθέτει ισχυρή παρουσία, στρέφεται ακόμη πιο δυναμικά η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Jetoil, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο εσωτερικό και ταυτόχρονα να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη των πωλήσεών της
Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, όπου διαθέτει ισχυρή παρουσία, στρέφεται ακόμη πιο δυναμικά η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Jetoil, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο εσωτερικό και ταυτόχρονα να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη των πωλήσεών της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νίκος Μαμιδάκης, εντάσσεται και η πρόσφατη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στη Σερβία για τη δημιουργία σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Jetoil.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Κύριε Μαμιδάκη, πρόσφατα ανακοινώσατε την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ στη Σερβία για τη δημιουργία σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποια τα επόμενα βήματα της Jetoil στο εξωτερικό;

Λόγω των δυσμενών συνθηκών στην ελληνική αγορά , αποφασίσαμε να στρέψουμε τις προσπάθειές μας στην επέκταση της παρουσίας μας στο εξωτερικό, με έμφαση στις αγορές των Βαλκανίων όπου διαθέτουμε ισχυρή παρουσία με εγκαταστάσεις σε Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία. Αυτή ακριβώς την προσπάθεια έρχεται να ενισχύσει η δημιουργία ενός σύγχρονου αποθηκευτικού χώρου, με δυνατότητα εφοδιασμού από οδικά, σιδηροδρομικά μέσα, αλλά και μέσω παραπόταμου του Δούναβη. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη, χωρητικότητας 200 χιλιάδων τόνων, μας δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στην τροφοδοσία όλων των βαλκανικών αγορών. Οι προοπτικές στο εξωτερικό είναι μεγάλες και εκεί ποντάρουμε για να τονώσουμε τις πωλήσεις μας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας. Βέβαια, η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουμε στη διεθνή επέκταση των εργασιών μας, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία στην Ελλάδα.

Τι μέτρα λαμβάνετε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρατεταμένη ύφεση;

Είναι γεγονός πως η κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο κλάδος των πετρελαιοειδών υποφέρει από την παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης, η οποία σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα του 11% με 12% αλλά και από το υψηλό κόστος χρήματος. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με την άντληση ρευστότητας τόσο από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα όσο και από το εξωτερικό, όπου οι γραμμές χρηματοδότησης λόγω του country risk δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Για τον κλάδο μας, είναι ζωτικής σημασίας η αποκατάσταση της ρευστότητας καθώς προκαταβάλουμε τεράστια ποσά τόσο κατά την παραλαβή των μεγάλων φορτίων με εμπορεύματα όσο και όταν καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ πριν την έξοδο των εμπορευμάτων στην αγορά. Δυστυχώς, με λύπη διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός απέρριψε αίτημα του κλάδου μας να μπορούμε να καταβάλουμε τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ δέκα ημέρες μετά τη διάθεση των εμπορευμάτων στην αγορά. Στις αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη δίνεται περιθώριο 25 με 40 ημερών. Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η Jetoil για να προστατευθεί από την κρίση, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επισφάλειες μειώνοντας -στο μέτρο του δυνατού- τις ημέρες πίστωσης ώστε να διασφαλίσουμε την είσπραξη των χρημάτων μας και εστιάζουμε στη μείωση του κόστους λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να πούμε ότι η μείωση των εξόδων γίνεται χωρίς να έχουν γίνει απολύσεις. Στόχος μας είναι να πουλάμε με κέρδος και αυτό έχουμε θέσει ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα, να μειώσουμε τις απώλειες στην ελληνική αγορά και να βελτιώσουμε τα περιθώρια κέρδους μας.

Πολλοί παραδέχονται πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Πού πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα και να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια;

Εκεί που πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά είναι στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, ακόμη η πολυνομία καθυστερεί επενδυτικά και λειτουργεί αποτρεπτικά για την εκδήλωση νέων επενδύσεων. Είναι ανάγκη να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια. Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία από πρώτο χέρι, με αφορμή την επένδυση που θέλουμε να κάνουμε στη Σούδα της Κρήτης. Η συγκεκριμένη επένδυση καθυστερεί πάνω από δέκα χρόνια λόγω συνεχών παρατηρήσεων του Δήμου Χανίων για την έκδοση της άδειας δόμησης, παρ' ότι έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία. Στην Ελλάδα λόγω της πολυνομίας ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει μια επένδυση, ακόμη και αν έχεις συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αδειών. Αντίθετα, στη Σερβία χρειαστήκαμε μόλις ένα χρόνο για να ολοκληρώσουμε την επένδυση.

Είναι εφικτή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης μέσα στο 2014;

Πιστεύω πως το 2014 μπορεί η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανόδου. Είναι σημαντικό να αναθερμανθεί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους της χώρας μας. Το κλίμα, αν και απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα και στις ελληνικές επιχειρήσεις, έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Είναι επίσης θετικό ότι έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι, ώστε σιγά σιγά να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και ως χώρα και σαν επιχειρηματίες. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, και ότι η αλλάζουμε προς το καλύτερο.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών άσκησαν σκληρή κριτική για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να οριστικοποιήσει τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ενώ μίλησαν και για τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί. Πώς έχουν τα πράγματα σήμερα;

Πέρυσι οι καταναλωτές δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τον τρόπο που μπορούσαν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να υποχωρήσει κατά 70% σε σχέση με πρόπερσι. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς για την καλύτερη πληροφόρηση των νοικοκυριών συνέβαλαν και οι εταιρείες του κλάδου. Ήδη, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις 15 Οκτωβρίου παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 50%. Αυτό δείχνει επίσης ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στο πετρέλαιο, γυρίζοντας την πλάτη στους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι αποδείχθηκαν τελικά πιο δαπανηροί.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/12/2013)


Διαβάστε ακόμα