Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέτεινε για έξι μήνες την εξαίρεση από τις ιρανικές κυρώσεις την Κίνα, την Ινδία και 7 ακόμα χώρες, με την προϋπόθεση οι χώρες αυτές να μειώσουν την αγορά πετρελαίου από το Ιράν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Ιράν, έως ότου αυτό καθησυχάσει πλήρως της ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέτεινε για έξι μήνες την εξαίρεση από τις ιρανικές κυρώσεις την Κίνα, την Ινδία και 7 ακόμα χώρες, με την προϋπόθεση οι χώρες αυτές να μειώσουν την αγορά πετρελαίου από το Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Ιράν, έως ότου αυτό καθησυχάσει πλήρως της ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Οι εξαιρέσεις αυτές σημαίνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κινδυνεύουν να αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για τους επόμενους έξι μήνες. Η επιβολή κυρώσεων αποτελεί μία από τις κύριες στρατηγικές της Ουάσινγκτον να καταπνίξει τη χρηματοδότηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο οι Δυτικές χώρες πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων. Από την πλευρά του το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμα υφίσταται για ειρηνικούς σκοπούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι οικονομικών έχουν ασκήσει πιέσεις στις καταναλωτικές χώρες «να μειώσουν σημαντικά» την αγορά πετρελαίου από το Ιράν, αν και δεν έχουν διασαφηνίσει τις ποσότητες που πρέπει να μειωθούν.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαλέσει τη μείωση σχεδόν στο ήμισυ των πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου, έχοντας ως συνέπεια την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του ριάλ και την άνοδο του πληθωρισμού της χώρας. Τον Μάιο, οι κυρώσεις οδήγησαν τις εξαγωγές του αργού πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι τα αποθέματα πετρελαίου από χώρες εκτός του Ιράν είναι αρκετά ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της επιβολής σκληρών κυρώσεων για την αγορά ιρανικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές κυρώσεις, η κυβέρνηση Ομπάμα οφείλει να διασφαλίζει, κάθε έξι μήνες, ότι οι περιορισμοί στα ιρανικά αποθέματα πετρελαίου δεν θα επηρεάσουν αδικαιολόγητα τις τιμές με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.