Οι Κούρδοι του Β. Ιράκ Ανακοίνωσαν ότι θα Ξαναρχίσουν τις Εξαγωγές Πετρελαίου

Οι Κούρδοι του Β. Ιράκ Ανακοίνωσαν ότι θα Ξαναρχίσουν τις Εξαγωγές Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 2 Αυγούστου 2012 - 12:09
Η ημιαυτόνομη περιοχή του κουρδικού Βορείου Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι θα επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου, τονίζοντας ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Φυσικών Πόρων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης Ashti Hawrami, παρά την αρχική διστακτικότητα από τις πετρελαϊκές πολυεθνικές για την έναρξη εξαγωγών, οι εταιρείες πείστηκαν, τελικά, να εξάγουν ποσότητες 100 χιλ. βαρελιών αργού την ημέρα

Η ημιαυτόνομη περιοχή του κουρδικού Βορείου Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι θα επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου, τονίζοντας ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Φυσικών Πόρων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης Ashti Hawrami, παρά την αρχική διστακτικότητα από τις πετρελαϊκές πολυεθνικές για την έναρξη εξαγωγών, οι εταιρείες πείστηκαν, τελικά, να εξάγουν ποσότητες 100 χιλ. βαρελιών αργού την ημέρα.

Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση προχώρησε σε διακοπή των εξαγωγών, τον περασμένο Απρίλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση οφειλόμενων πληρωμών, εκ μέρους της Βαγδάτης, ύψους 1,5 δις δολ., τις οποίες η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση χρειαζόταν για να πληρώσει τις πετρελαϊκές πολυεθνικές.

Τελικά, ανακοινώθηκε ότι η επανάληψη των εξαγωγών θα γίνει από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. «Οι εξαγωγές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 100 χιλ. βαρελιών ημερησίως για έναν μήνα και αν συνεχιστούν οι πληρωμές, θα αυξηθούν αμέσως στα 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Hawrami.

ΟΙ Κούρδοι ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει μόνο δύο πληρωμές συνολικού ύψους 514 εκατ. δολ., με την τελευταία πληρωμή να έχει γίνει τον Μάιο του 2011. Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση είχε προαναγγείλει νωρίτερα εφέτος μία νέα πληρωμή προς την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, ύψους 560 εκατ. ευρώ, όχι όμως πριν τη διενέργεια ελέγχου.

Η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει συνάψει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση με πάνω από 40 μικρές και μεγάλες πετρελαϊκές (ανάμεσα στις οποίες η αμερικανική Chevron, η γαλλική Total και η ρωσική Gazprom), καθώς θεωρεί ότι πρέπει να έχουν και την έγκριση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Αντίθετα, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, που εδρεύει στο Ιρμπίλ (τα αρχαία Άρβηλα) θεωρεί ότι η συμφωνίες είναι συμβατές με το νέο ιρακινό Σύνταγμα.

Μάλιστα, εχθές η Gazprom Neft υπέγραψε δύο συμβόλαια παραγωγής φυσικού αερίου με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, για δύο περιοχές δυναμικού 3,6 δις βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Η διένεξη Βαγδάτης-Ιρμπίλ για τα πετρελαϊκά συμβόλαια είναι μέρος μόνο μίας γενικότερης διαμάχης ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ, για την κυριαρχία σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η Μοσούλη. Μάλιστα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στη χώρα.