Σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ παρέχει απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα υποψηφίων επενδυτών σχετικώς με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του ομίλου της ΔΕΠΑ είτε άνευ είτε κατόπιν ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα την πρόθεσή τους για συμμετοχή στην διαδικασία έχουν προαναγγείλει η κοινοπραξία Μυτιληναίου-Motor Oil μέσω της κοινών συμφερόντων εταιρεία τους M+M, καθώς επίσης η ρωσική Gazprom μέσω της θυγατρική της Προμηθέας Gas.
Ακολουθούν οι διευκρινίσεις του ΤΑΙΠΕΔ στις ερωτήσεις των υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ:
Ερώτηση 1η:
Δύναται εταιρεία, η οποία προτίθεται να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία για την απόκτηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, να επικαλεσθεί: (α) την χρηματοοικονομική επάρκεια και πιστοληπτική ικανότητα ή/ και (β) την σχετική εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των υποδομών, έτερης εταιρείας, η οποία μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ενδιαφερόμενης να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρείας κατά ποσοστό 50% εμμέσως (ήτοι, μέσω έτερης εταιρείας κατά 100% θυγατρικής της κατέχουσας την χρηματοοικονομική επάρκεια και πιστοληπτική ικανότητα ή/και την σχετική εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των υποδομών εταιρείας);
Απάντηση:
Στον βαθμό που η προτιθέμενη να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρεία είναι μέλος του ομίλου εταιρείας την χρηματοοικονομική επάρκεια και πιστοληπτική ικανότητα της οποίας σκοπεύει να επικαλεσθεί, η προτιθέμενη να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρεία δύναται να προβεί στην επίκληση αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδείξει στους Πωλητές ότι θα έχει στην διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους, υποβάλλοντας σχετική δεσμευτική επιστολή από το εν λόγω μέλος του ομίλου ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά την εν λόγω εταιρεία.
Ωσαύτως, στον βαθμό που η προτιθέμενη να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρεία είναι μέλος του ομίλου της έτερης αυτής εταιρείας, δύναται να επικαλεσθεί την σχετική εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών της εν λόγω εταιρείας του ομίλου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδείξει στους Πωλητές ότι θα έχει στην διάθεσή της την εμπειρία αυτή, υποβάλλοντας δεσμευτική επιστολή, από το εν λόγω μέλος του ομίλου , ότι δεσμεύεται να θέσει στην διάθεση της προτιθέμενης να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρείας την σχετική της εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των υποδομών.
Ερώτηση 2η:
Με ποιο κριτήριο θα επιλεγεί ο Προτιμητέος Επενδυτής (πλειοδότης-νικητής) της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για την απόκτηση του Ομίλου ΔΕΠΑ;
Απάντηση:
Η πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του Ομίλου ΔΕΠΑ είτε άνευ είτε κατόπιν ιδιοκτησιακού διαχωρισμού (εφεξής η «Πρόσκληση») στο άρθρο 3 αυτής ορίζει ότι η Διαγωνιστική Διαδικασία σε σχέση με την Συναλλαγή θα διενεργηθεί σε δύο (2) φάσεις κατόπιν ενός σταδίου προεπιλογής. Στο παρόν Στάδιο Προεπιλογής, οι Πωλητές θα επιλέξουν για συμμετοχή στην Πρώτη Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, εκείνους από τους Ενδιαφερόμενους, που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην Διαγωνιστική Διαδικασία υποβάλλοντας επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με την παράγραφο ΙΙΙ.1 και ΙΙΙ.2 της Πρόσκλησης, με βάση τα κριτήρια και τους όρους που παρατίθενται στις παραγράφους ΙΙ και ΙΙΙ της Πρόσκλησης. Σύμφωνα με το άρθρο 3.2. της Πρόσκλησης τα κριτήρια για την συμμετοχή στην Δεύτερη Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας θα ορίζονται στην Πρόσκληση για την Υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών και σύμφωνα με το άρθρο 3.3. της Πρόσκλησης τα κριτήρια για την αξιολόγηση των Δεσμευτικών Προσφορών θα καθοριστούν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Ερώτηση 3η:
Σε συνέχεια της από 14 Μαρτίου 2012 απάντησής σας, στην από 6 Μαρτίου 2012 υπό αύξοντα αριθμό 1 πιο πάνω ερώτησή μας, παρακαλούμε όπως διευκρινισθεί εάν η προτιθέμενη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό εταιρεία, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει έμμεσα ( ήτοι διά μέσου μιας 100% θυγατρικής της) μια έτερη εταιρεία με ποσοστό 50%, θεωρείται για τους σκοπούς της Πρόσκλησης και της Διαγωνιστικής Διαδικασίας ότι ανήκει στον Όμιλο της έτερης αυτής εταιρείας.
Απάντηση:
Για τους σκοπούς της Διαγωνιστικής Διαδικασίας η προτιθέμενη να συμμετάσχει στην Διαγωνιστική Διαδικασία εταιρεία, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει έμμεσα (ήτοι διά μέσου μιας 100% θυγατρικής της) μια έτερη εταιρεία με ποσοστό 50%, θεωρείται ότι ανήκει στον Όμιλο της έτερης αυτής εταιρείας.