Η Τουρκία βγάζει και πάλι το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στο Αιγαίο, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική και τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των άλλων χώρων της Ανατολικής Μεσογείου που προχωρούν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους. Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική, με στόχο να δηλώσει την παρουσία της Τουρκίας και συγχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι το βασικό ερευνητικό σκάφος της παραμένει ενεργό
METKA - Η ΜΕΤΚΑ Α.Ε ανακοινώνει πως η Τουρκική θυγατρική της Power Projects Limited σε κοινοπραξία με την General Electric, υπέγραψε σύμβαση για ενεργειακό έργο στην Αλγερία.

Η Τουρκία βγάζει και πάλι το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στο Αιγαίο, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική και τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των άλλων χώρων της Ανατολικής Μεσογείου που προχωρούν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους. Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική, με στόχο να δηλώσει την παρουσία της Τουρκίας και συγχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι το βασικό ερευνητικό σκάφος της παραμένει ενεργό, παρά τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει πέρυσι κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του ‘Έθνους», η τουρκική NAVTEX (193/12), που εκδόθηκε χθες, αναφέρει ότι το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική NAVTEX δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το δρομολόγιο του πλοίου, κάτι που γεννά ερωτηματικά για το πού ακριβώς θα κινηθεί και τι είδους έρευνες θα πραγματοποιήσει στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου», τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η έξοδος του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Ι. Ζέπος και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Σινιρίογλου, κατά την οποία εξετάστηκαν η γενικότερη πορεία της διαδικασίας προσέγγισης και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, που ουσιαστικά μένουν παγωμένες τους τελευταίους μήνες.

Το τουρκικό σκάφος χθες, πάντως, έπλεε στο στενό της Μυτιλήνης έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr