Στα ρυθμιστικά μέτρα που προτίθεται να σχεδιάσει και να λάβει μέσα στους επόμενους μήνες η ΡΑΕ αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στην έναρξη της πρώτης ημέρας του 16ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ. Σε μία ομιλία που αποτέλεσε πραγματική παρέμβαση σις σημερινές ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι στόχος των μέτρων αυτών θα είναι η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, η άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, η αύξηση της ρευστότητας στη χονδρεμπορική αγορά και η προετοιμασία προς τη μετάβαση του νέου, ενιαίου μοντέλου της αγοράς (target model)

Στα ρυθμιστικά μέτρα που προτίθεται να σχεδιάσει και να λάβει μέσα στους επόμενους μήνες η ΡΑΕ αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στην έναρξη της πρώτης ημέρας του 16ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ. Σε μία ομιλία που αποτέλεσε πραγματική παρέμβαση σις σημερινές ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι στόχος των μέτρων αυτών θα είναι η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, η άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, η αύξηση της ρευστότητας στη χονδρεμπορική αγορά και η προετοιμασία προς τη μετάβαση του νέου, ενιαίου μοντέλου της αγοράς (target model). Ειδικότερα, η ΡΑΕ στην περίοδο 2012-2013 θα γνωμοδοτήσει, για τη συνολική αναθεώρηση των μηχανισμών ΑΔΙ και ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, την κατάρτιση Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων, την υιοθέτηση μηχανισμού σύνδεσης των τιμών χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ σε πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως τον Ιούνιο του 2013, την κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, με εξειδίκευση των υποχρεώσεων του Διαχειριστή του δικτύου, τη σύνδεση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής με το επίπεδο ποιότητας λειτουργίας τους και με κίνητρα για τη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, η ΡΑΕ ως το τέλος του 2011 θα έχει ολοκληρώσει το νέο Κώδικα Προμήθειας που θα εμπεριέχει μέτρα προστασίας των καταναλωτών και θα προτείνει δράσεις για την ενημέρωση τους. Ακόμη ολοκληρώνει την κατάρτιση του νέου Κώδικα Διαχείρισης των μη συνδεδεμένων Νησιών, για τη δημιουργία απελευθερωμένης αγοράς στα νησιά, για την ισότιμη μεταχείριση νέων παραγωγών και προμηθευτών και την πρόσβαση τρίτων.

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Βασιλάκος είπε ότι στόχος της ΡΑΕ είναι η κατάρτιση Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του ΕΣΦΑ. Η πρόταση του ΔΕΣΦΑ τελεί υπό δημόσια διαβούλευση, αλλά απέχει, όπως είπε ο κ. Βασιλάκος από τις θέσεις και προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής σε ό,τι αφορά τις ποσοτικές υποθέσεις εργασίας που προσδιορίζουν το ύψος των τιμολογίων. Βασικός στόχος της ΡΑΕ, κατά τον κ. Βασιλάκο, είναι η σημαντική μείωση, ως και 15%, του μέσου τιμολογίου του ΕΣΦΑ, γιατί, είπε ο ίδιος, είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε την άποψη ότι η διατήρηση υψηλών ρυθμιζόμενων τιμολογίων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως, ο ΕΦΚ, οδηγούν σε κατάρρευση την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, τους βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου και τελικά θα έχει δραστικά μειωμένα έσοδα και ο Διαχειριστής.

Για τις ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν απέκλεισε την ανάκληση αδειών παραγωγής, ενώ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης έργων αντλησιοταμίευσης, για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Για το τέλος ΑΠΕ είπε ότι πρόθεση της ΡΑΕ είναι να γνωμοδοτήσει για χαμηλότερη, όσο το δυνατόν, αύξηση από αυτήν που πρότεινε ο ΔΕΣΜΗΕ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr