Επίσημος ομιλητής στο γεύμα που δόθηκε το μεσημέρι της πρώτης ημέρας του 16ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Τάσος Γιαννίτσης. Σήμερα, υπογράμμισε, διαφαίνεται μια απολύτως τελευταία ελπίδα, για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που προκύπτει από τη σιωπηρή στήριξη της κοινωνίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Γιαννίτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί η χώρα να περάσει σε ανοδική τροχιά, αλλά με δυσκολίες, με αναζήτηση νέων επιλογών, με υπομονή και σκληρή δουλειά.
«Συλλογικά φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, συλλογικά θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε», τόνισε. Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή ανασχετικοί παράγοντες είναι φαινόμενα εκρηκτικού βολονταρισμού, που παίρνουν μορφή υπερφίαλου και παραπλανητικού βερμπαλισμού. «Μέσα στην κοινωνία μας έχουν ιδεολογικοποιηθεί αυτοκαταστροφικές εμμονές, έχει ιδεολογικοποιηθεί ένα ολόκληρο πλέγμα πολιτικών, οι οποίες δήθεν ωφελούν ευρύτατα στρώματα, ενώ έχουν στραφεί εναντίον του απλού κόσμου και της χώρας. Παράδειγμα, το ασφαλιστικό. Αντί να δίνουμε μάχες για ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από τη χειρότερη στιγμή των τελευταίων πολλών δεκαετιών, υπάρχουν φωνές που μας οδηγούν 1300 χρόνια πίσω, επαναλαμβάνοντας το βυζαντινό διχασμό με το μανδύα του μνημονομάχου και του μνημονολάγνου».
Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι «φερθήκαμε ακόμη πιο άπληστα από ό,τι οι άπληστες αγορές που καταγγέλλουμε με πάθος». Δεν θυμάμαι, είπε, ούτε μία χρονιά που στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές οργανώσεις και πολλοί άλλοι, να μην καταγγέλλουν την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί δεν κάνει περισσότερες δαπάνες για το κράτος, δηλαδή, γιατί δεν χρεωνόταν κι άλλο, γιατί δεν οδηγούσε πιο γρήγορα στο σημείο που φθάσαμε».
Στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, θα πρέπει να είναι, η αποκατάσταση των μακροοικονομικών ισορροπιών στην οικονομία, ως βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος της χώρας. Αυτό είναι και η κεντρική προϋπόθεση για να στηριχθούμε από την Ευρώπη και να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα μας, γιατί συνδέεται με τα κεντρικά εθνικά συμφέροντα της χώρας. Όμως και η Ευρώπη διέρχεται μεταβατική φάση, είπε. ‘Η θα προκύψουν νέες μορφές συνεργασίας και διακυβέρνησης, ή θα παραμένει η κρίση με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
Η τρίτη προτεραιότητα που έθεσε ο υπουργός ήταν η αναστροφή της αποδυνάμωσης της χώρας, που διέρχεται από τον επαναπροσδιορισμό της θέσης μας μέσα στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλισθούν, τόσο η έξοδος από την κρίση, όσο και η προσδοκώμενη ανάπτυξη. Αυτή αποτελεί και την τέταρτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Γιαννίτσης, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται, όπως είπε, αύξηση της παραγωγικότητας και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, στόχοι οι οποίοι δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αφορούν πρώτιστα στη δημόσια διοίκηση.
«Η κρίση στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης, «ζητά μια απάντηση αναπτυξιακή. Όμως, η ανάπτυξη θα έρθει, αν υπάρξουν πολύ σοβαρές τομές σε ό,τι αφορά αντιλήψεις, συμπεριφορές και επιλογές που καλλιεργήσαμε στο παρελθόν».