Φοβούνται, τέλος, ότι υπονομεύονται εθνικά συμφέροντα της χώρας εξαιτίας των εντολών των δανειστών, ενώ χτυπά ηχηρό καμπανάκι και για τα συνδικάτα, καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τους συνδικαλιστές.
Αδιέξοδο
Η δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» έρχεται να επιβεβαιώσει αφενός την... εθνική κατάθλιψη εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και αφετέρου το αδιέξοδο που αισθάνονται οι πολίτες καθώς εκτιμούν ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να αναστρέψει την κακή πορεία της χώρας. Η έρευνα έγινε στην Αττική από 12 έως 25 Οκτωβρίου με δείγμα 1.085 ατόμων και δείχνει αναλυτικά:
Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ κακή (68,1%) και άσχημη (21%). Μόλις 2,6% πιστεύει ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή (1,7%) ή καλή (0,9%).
Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τους επόμενους 3 μήνες η οικονομία της χώρας θα χειροτερεύσει. Σε όσο καλύτερη οικονομική κατάσταση είναι οι ερωτηθέντες, τόσο λιγότερο απαισιόδοξοι είναι για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Οι ερωτηθέντες κεντρώας ιδεολογίας είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, ενώ οι αριστεροί, οι περισσότερο απαισιόδοξοι.
Το 57% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 45 ? 59 ετών βαθμολογούν χειρότερα την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.
Τρεις στους 4 πολίτες (75%) θεωρούν ότι τους επόμενους 3 μήνες η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει. Οι ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών είναι οι λιγότερο αρνητικοί για το οικονομικό τους μέλλον.
Το 74% των ερωτηθέντων αισθάνεται ανήσυχος για την οικονομία της περιοχής διαμονής του.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ανήσυχοι για το γεγονός ότι ενδέχεται το εισόδημά τους να μην αρκεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Ποσοστό 45% απάντησε ότι δεν τους επαρκεί τα χρήματα για τις τρέχουσες ανάγκες τους, και αναγκάζεται να αποσύρει τις καταθέσεις του.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αναγκάζονται να δανείζονται προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν ότι υπονομεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνούν ότι υπονομεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η απαισιοδοξία έχει χτυπήσει κόκκινο για την οικονομική και πολιτική εικόνα της χώρας καθώς και για την προσωπική κατάσταση. Οι δείκτες του τμήματος Στατιστικής βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Ο δείκτης κινείται από 0 έως 100. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του δείκτη αυτό σημαίνει ότι τόσο θετικότερα αντιλαμβάνονται οι ερωτηθέντες την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Ετσι:
1 Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παίρνει μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή όσον αφορά στο σύνολο του δείγματος, αφού είναι στο 22, το οποίο σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες είναι δυσαρεστημένοι τόσο με την προσωπική τους οικονομική κατάσταση όσο και με την κατάσταση της περιοχής τους αλλά και της χώρας.
2 Ο δείκτης αισιοδοξίας της οικονομίας βρίσκεται στο 23, το οποίο σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες είναι απαισιόδοξοι τόσο ως προς την μελλοντική τους προσωπική οικονομική κατάσταση, αλλά και με το οικονομικό μέλλον της χώρας καθώς και τη μελλοντική τους ικανότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους με το εισόδημά τους.
3 Ο δείκτης εμπιστοσύνης του χρηματοοικονομικού συστήματος είναι στο 22, το οποίο σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες δεν εμπιστεύονται δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του συστήματος.
4 Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης παίρνει μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή όσον αφορά στο σύνολο του δείγματος, αφού είναι στο 22.
5 Σοκ για το πολιτικό σύστημα και την απαξίωσή του αφού ο δείκτης πολιτικής εμπιστοσύνης είναι μόλις στο 17. Χειρότερα για την κυβέρνηση καθώς είναι μόλις στο 15 ενώ στο 20 είναι ο δείκτης εμπιστοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση.
6 Ο δείκτης κοινωνικής διάθεσης που εξάγεται από το συνδυασμό δείκτη πολιτικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλός, μόλις στο 20.

«Μαυρίζουν» πολιτικό σύστημα και συνδικάτα
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και... κρίση εμπιστοσύνης κυρίως στο πολιτικό σύστημα. Οι περισσότεροι Ελληνες είναι δυσαρεστημένοι με τα πολιτικά κόμματα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα οικονομικά προβλήματα. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, προτού φυσικά γίνει η κυβέρνηση συνεργασίας.
Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες ενώ 8 στους 10 το χρηματιστήριο.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ερωτηθέντες τόσο λιγότερο εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
Το ίδιο ποσοστό καταγράφεται και σε ό,τι αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίσης, 7 στους 10 δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντ. Σαμαρά και τους χειρισμούς του.
Σοκ για τα εργατικά καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 δεν εμπιστεύονται τους συνδικαλιστές. Οι αριστεροί δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές απ' ό,τι οι κεντροδεξιοί.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19-20/11/2011)