Αλυσιδωτές ήταν χθες οι αντιδράσεις μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση. Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε πως η παγκόσμια οικονομία εισήλθες σε «επικίνδυνη φάση»

Αλυσιδωτές ήταν χθες οι αντιδράσεις μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση. Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε πως η παγκόσμια οικονομία εισήλθες σε «επικίνδυνη φάση».

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζύ δήλωσαν σαν ότι είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας μετά την έκτακτη επικοινωνία που είχαν χθες για να συζητήσουν τις τελευταίες τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θα «επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη». Γερμανία και Γαλλία επιθυμούν «σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, την εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των αποφάσεων» της Συνόδου Κορυφής.

Ακόμη, ο Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι Μέρκελ και Σαρκοζύ θα συναντηθούν για συνομιλίες σήμερα στις Κάνες, μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G20. Το παρόν θα δώσουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΤΟΥ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Νωρίτερα, συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου είχε χαρακτηρίσει την κίνηση Παπανδρέου «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Μόντ», ο Σαρκοζύ ήταν εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Μουδιασμένες ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις και του Βερολίνου, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έκρυψαν την οργή τους. «Η είδηση αυτή με εξόργισε», δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής αμάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε. 

Διεθνείς Παρεμβάσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομία «εισήλθε σε επικίνδυνη φάση που απειλεί να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη» ειδικά στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικάνικη. «Η εξασθένιση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το αυξημένο ρίσκο για τις μελλοντικές προοπτικές, ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη», επεσήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Οργανισμός παρομοίασε την κίνηση Παπανδρέου για δημοψήφισμα με το ρίξιμο ζαριών.

Αντίδραση υπήρξε χθες και από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να διοργανώσει δημοψήφισμα έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να «επεξεργασθεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως» το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους που συμφωνήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βάν Ρομπούι και ο επικεφαλής της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασαν «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας.

Όπως ανέφεραν: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεων της έναντι της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας».

Δεν αποκλείει χρεοκοπία

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζάν-Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι αν οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν την νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα, τότε η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου έλαβε αυτήν την απόφαση χωρίς να συμβουλευθεί τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μια κίνηση που προκαλεί «μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια» σε μια ήδη ανασφαλή κατάσταση για την οικονομία της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς αν μια αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε χρεοκοπία για την Ελλάδα, απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό, αλλά εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα τεθεί το ερώτημα και για τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λετέρμ δήλωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «φέρει βαριά ευθύνη» για την αβεβαιότητα που προκαλεί με την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% η Ευρωζώνη έλαβε μια σημαντική απόφαση.

Τα σχόλια του Τύπου

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου βρέθηκε στο επίκεντρο του Τύπου διεθνώς. Η γαλλική εφημερίδα «Μόντ» εξέφρασε την απορία «ποία μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου» και διερωτήθηκε εάν «ο Έλληνας πρωθυπουργός βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στην Γερμανία θέτουν εν αμφίβολο την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη». Ακόμη, οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης σημειώνουν ότι οι εξελίξεις αυτές «εγκυμονούν κινδύνους και για το πολιτικό μέλλον του ιδίου του Πρωθυπουργού», αλλά «θα μπορούσε να σπάσει και την συμφωνία με την τρόικα». Αντιθέτως το γερμανικό «Σπήγκελ» θεωρεί ότι η απόφαση του κ .Παπανδρέου είναι ορθή, προβάλλοντας μάλιστα τον τίτλο: «Μπράβο κύριε Παπανδρέου».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr