Κινήσεις Ματ της Τουρκίας στην Άμυνα ενώ η Αθήνα Περιμένει την «Κατάλληλη Στιγμή»

Κινήσεις Ματ της Τουρκίας στην Άμυνα ενώ η Αθήνα Περιμένει την «Κατάλληλη Στιγμή»
της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 14 Μαΐου 2025 - 08:00

Κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος έχει ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια σκακιέρα συνεχώς αναβαθμίζεται ενώ τα “ήρεμα νερά” με την Ελλάδα της έχουν ανοίξει τις πόρτα για αμυντική συνεργασία με την ΕΕ. Λίγο πριν την διθυραμβική ανακοίνωση του 

Έλληνα Πρωθυπουργού για την αναβάθμιση των τρένων της Hellenic Train έχοντας δίπλα του την Ιταλίδα ομόλογό του, ο διευθύνων σύμβουλος της Leonardo, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, και ο πρόεδρος της Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ υπέγραφαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων τεχνολογιών, ανοίγοντας ουσιαστικά την κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Με την Ιταλία 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο εταιρείες θα κατασκευάζουν από κοινού UAV στην Ιταλία. Οι προηγμένες δυνατότητες της Baykar σε τεχνολογίες UAV και τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα συνδυαστούν με την εμπειρία της Leonardo σε συστήματα αποστολών, ωφέλιμα φορτία και διαδικασίες πιστοποίησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η συνεργασία θα επεκταθεί επίσης στην εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ μια κοινοπραξία που θα ιδρυθεί στην Ιταλία θα καλύπτει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη συντήρηση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Ο  πρόεδρος της Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ  μάλιστα δεν παρέλειψε να ρίξει το καρφί του για τις  ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν έχουν στρώσει ακόμη το κόκκινο χαλί στην Άγκυρα, αποκαλώντας τες «μεγάλο κατεστημένο με πολλά τείχη και με πολύ status quo και πολύ χαμηλό επίπεδο ενέργειας».

Το Βερολίνο 

Εξάλλου ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο πώλησης των ευρωπαϊκών Eurofighter στην Τουρκία.  Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Βερολίνο να «ξεμπλοκάρει» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter στην Άγκυρα, την οποία, όπως είπε, θα επισκεφθεί σύντομα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να περιληφθεί στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ο κ. Μερτς είπε ειδικότερα ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε ως προς αυτό το ερώτημα ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν θα πρέπει να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία», παίρνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από την αρνητική στάση του προκατόχου του Όλαφ Σολτς που τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη λόγω της φυλάκισης Ιμάμογλου. Πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο άφησε αιχμές για τυχόν συνεργασία της ΕΕ με την ΄Άγκυρα. «Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά για να συμβεί αυτό έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφαλείας των επιμέρους κρατών μελών όσο τελικά και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης» υπογράμμισε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκά όπλα  

Σε περίπτωση πάντως  που η Γερμανία–τελευταίο έως τώρα εμπόδιο– άρει τις επιφυλάξεις της για την εξαγωγή μαχητικών Eurofighter προς την Τουρκία, θα επιτραπεί εκ των πραγμάτων και η πώληση των πυραύλων Meteor προς την Άγκυρα. Με λίγα λόγια εφόσον το ανωτέρω σενάριο ευοδωθεί,  η Τουρκία θα εξοπλιστεί με ευρωπαϊκά όπλα ενώ δεν έχει αποσύρει το casus belli εναντίον της Ελλάδος και εκβιάζει για διχοτόμηση  την Κύπρο. Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράδοξο δεδομένου του πάθους που έχουν επιδείξει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσσίας την ώρα που η Τουρκία κατέχει το 37% της Κύπρου.  Η άνεση αυτή των Ευρωπαίων ηγετών να προσκαλούν τον Τούρκο εισβολέα στην οικοδόμηση της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Γηραιάς Ηπείρου προσκρούει πάντως στις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασαν προ ημερών οι ευρωβουλευτές, Το τελευταία ψήφισμα της Ευρωβουλής  αποδοκιμάζει το ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της προώθησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί δραστικά, οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023 και έχουν διεξαχθεί συστηματικές παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες από τουρκικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το ΕΚ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (casus belli) στα 12 ναυτικά μίλια και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και τα άλλα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αποτελεί μέρος του κεκτημένου της ΕΕ.

Τριπλό παιχνίδι

Το ανωτέρω ψήφισμα της Ευρωβουλής συνοψίζει την πολύ προβληματική στάση της Τουρκίας που δεν αφορά μόνο την σύλληψη Ιμάμογλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Άγκυρα παίζει ένα διπλό ή ακόμη και τριπλό παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη την διεθνή συγκυρία με απώτερο σκοπό να καταστεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη εις βάρος φυσικά της Αθήνας και της Λευκωσίας. Το ναυάγιο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ λόγω των τουρκικών απειλών είναι απλά ένα δείγμα γι αυτά που θα ακολουθήσουν κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδείξει την ανάλογη πυγμή, η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις. Διότι δεν μπορεί ο Έλλην Υπεξ να λέει ότι η συνέχιση του έργου για το καλώδιο θα ανακοινωθεί «εν ευθέτω χρόνο» όταν η Άγκυρα τρέχει με χίλια. Όταν προβάλει το προσωπείο του ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, φιλοξενώντας τις πρώτες συνομιλίες Ρωσίας -Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη- αν τελικά πραγματοποιηθούν-, όταν κλείνει το κεφάλαιο του PKK μετά από 40 και πλέον  χρόνια, όταν φλερτάρει με ΗΠΑ και ΕΕ στην άμυνα και το εμπόριο. Είναι πλέον σαφές ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν έχει ωφελήσει την χώρα ουσιαστικά στο παρόν και πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr