Μία έκρηξη που δεν θεωρείται τυχαία, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων. Προκλήθηκε από πυρκαγιά σε έναν γαλλικό πυρηνικό σταθμό το Σάββατο (2 Ιουλίου), μόλις δυο μέρες αφού οι αρχές είχαν βρει 32 ανησυχητικά στοιχεία στο εργοστάσιο.

Μία έκρηξη που δεν θεωρείται τυχαία, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων. Προκλήθηκε από πυρκαγιά σε έναν γαλλικό πυρηνικό σταθμό το Σάββατο (2 Ιουλίου), μόλις δυο μέρες αφού οι αρχές είχαν βρει 32 ανησυχητικά στοιχεία στο εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Tricastin στην Drôme της κοιλάδας Rhône έστειλε ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού στον ουρανό. Ένας βορειοδυτικός άνεμος το έστειλε προς τα νότια κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο σε μία από τις πιο «απασχολημένες» μέρες του χρόνου όπου οι Γάλλοι φεύγουν για τις διακοπές τους.

Η EDF, που διοικεί τον σταθμό παραγωγής ενέργειας, είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή τοποθετημένο σε ένα μη-πυρηνικό μέρος του εργοστασίου και δεν κατέληξε σε διαρροή ακτινοβολίας ή κάποια άλλη μόλυνση.

Μία δήλωση από τον γαλλικό γίγαντα της ενέργειας προκάλεσε ακόμη περισσότερες ανησυχίες δεδομένου ότι παρέλειψε να αναφέρει την έκρηξη –[ανέφερε] μόνο μια πυρκαγιά- και δεν δημοσιοποίησε τον λόγο της φωτιάς. «Αυτό το γεγονός συνέβη σε ένα μη-πυρηνικό μέρος των εγκαταστάσεων και δεν είχε ως συνέπεια διαρροή ακτινοβολίας στο περιβάλλον και τον πληθυσμό. Η πυροσβεστική καλέστηκε αμέσως και η φωτιά περιήλθε σε έλεγχο πολύ γρήγορα. Κανείς δεν τραυματίστηκε.» δήλωσε.

Η EDF πρόσθεσε ότι ο αντιδραστήρας νούμερο «Ένα» δεν ήταν σε λειτουργία την ώρα της πυρκαγιάς, λόγω του ότι ήταν «κλειστός λόγω της ετήσιας συντήρησής του». Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε περιβαλλοντική μόλυνση.

Την Πέμπτη η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, η ASN,απαίτησε 32 μέτρα ασφαλείας στον νούμερο ένα αντιδραστήρα του Tricastin, έναν αντιδραστήρα υπό πίεση 900 MW νερού που χτίστηκε το 1974 και τέθηκε σε λειτουργία το 1980.

Το 2007, μία έκθεση της ASN κατέληξε στο ότι «η περιοχή πρέπει να κάνει βελτιώσεις στη διαχείριση και την κατάρτιση» και κατέκρινε τη διαδικασία αντιμετώπισης πυρκαγιών του εργοστασίου ως «πολύ χρονοβόρα». Τον επόμενο χρόνο υπήρξε διαρροή ουρανίου ,που ρύπαινε τα τοπικά ποτάμια, από τον δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα του Tricastin κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης καθαρισμού.

Για προληπτικούς λόγους, το κολύμπι και το ψάρεμα απαγορεύτηκαν . Παρόλο που είναι ένας από τους παλαιότερους αντιδραστήρες σε χρήση στη Γαλλία, η ASN συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο ότι η διάρκεια λειτουργίας του Tricastin θα μπορούσε να επεκταθεί για άλλη μία δεκαετία.

Τα μέτρα ασφαλείας που αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων των μεθόδων ψύξης των πυρηνικών ράβδων καυσίμου με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος της έκρηξης του υδρογόνου στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Η ASN δήλωσε ότι τα λάθη στον αντιδραστήρα ήταν «γνωστά και υπό επιτήρηση» και διέταξε τα νέα μέτρα ασφαλείας να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκέμβρη του 2014.

Πριν μια εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, εναντιώθηκε στην αντι-πυρηνική τάση που σαρώνει την Ευρώπη από την καταστροφή της Fukushima δεσμεύοντας €1 δις επενδύσεων στην ατομική ενέργεια καθώς και «σημαντικούς πόρους» για να ενισχύσει την έρευνα στην πυρηνική ασφάλεια. Η Γαλλία έχει 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες, 34 από τους οποίους είναι αντιδραστήρες του τύπου του Tricastin και είναι κατά μέσο όρο 28 χρόνων. Περίπου το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από πυρηνικές πηγές και αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο εξαγωγής πυρηνικής ενέργειας παγκόσμια.

Ο Sarkozy είπε ότι η Γαλλία είναι γνωστό ότι βρίσκεται «αισθητά μπροστά» σε σχέση με άλλες χώρες σε θέματα τεχνολογίας και ασφάλειας ατομικής ενέργειας. «Οι σταθμοί ενέργειας μας είναι πιο ακριβοί γιατί είναι πιο ασφαλείς,» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά τα πυρηνικά ατυχήματα στη Fukushima τον Μάρτιο, που προκλήθηκαν από έναν συνδυασμό σεισμού και τσουνάμι, ο Γάλλος πρωθυπουργός François Fillon, ζήτησε από το ASN να διενεργήσει έναν «ανοιχτό και διαφανή» έλεγχο των εγχώριων πυρηνικών εγκαταστάσεων, εξετάζοντας τους κινδύνους ζημιάς από πλημμύρα και σεισμό, απώλεια ενέργειας και ψύξης, καθώς και μία διαδικασία έκτακτου ατυχήματος, για να εξετάσει αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Τα συμπεράσματα του αναμένονται τον Σεπτέμβρη.

Η Corinne Morel-Darleux, ένα τοπικό μέλος του κόμματος της Δεξιάς, είπε: «Δεν επρόκειτο για πυρηνικό ατύχημα αλλά είναι ένα περιστατικό που είδαμε και εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια αυτού του εργοστασίου.»