δικαστήρια, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ να δηλώνει πως το ομοσπονδιακό κράτος θα ασκήσει εφέσεις.
Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές διαμάχες της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ προαναγγέλλει πως η Ουάσιγκτον θα ασκήσει εφέσεις και για τις πέντε υποθέσεις υπεράκτιων αιολικών που έχασε. Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις άδειες πέντε έργων για υπεράκτια αιολικά πάρκα σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η γενική απαγόρευση του Τραμπ για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών.
Τα πέντε έργα που πάγωσαν ήταν τα Revolution Wind και Sunrise Wind της Orsted, το Empire Wind 1 της Equinor, το Vineyard Wind 1 των Avangrid και Copenhagen Infrastructure Partners, και το Coastal Virginia Offshore Wind της Dominion Energy. Αναμενόμενα, οι κατασκευαστές προσέφυγαν μεμονωμένα στα δικαστήρια, όπου εντέλει αποφασίστηκε πως και τα πέντε έργα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά.
Ωστόσο, οι συνεχείς ήττες δεν φαίνονται να πτοούν τον Λευκό Οίκο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μπέργκαμ επέμεινε πως τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς παρεμβάλλονται στα ραντάρ του αμερικανικού στρατού. Εντούτοις, το πρόβλημα αυτό επιλύεται με την επιλογή κατάλληλων θέσεων για την κατασκευή των έργων, τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, και τη σωστή εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού.
Πέραν αυτών, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τα υπεράκτια αιολικά ως αναξιόπιστα και ακριβά. Όμως, αυτή η άποψη καταρρίπτεται όταν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η απαγόρευση των ΑΠΕ που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει οδηγήσει στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω της ΑΙ και οι συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του δικτύου.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το πρόβλημα με την πολιτική του Τραμπ είναι η ευρεία γνώση πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη με βάση τις προσωπικές απόψεις του, και όχι κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Πράγματι, το μένος του Τραμπ για τα υπεράκτια αιολικά είναι γνωστό εδώ και χρόνια, καθώς είχε εμπλακεί σε μία σειρά δικαστικών μαχών στη Σκωτία όπου βρίσκονται δύο από τα θέρετρά του. Ως εκ τούτου, οι δικαστές μπορούν εύκολα να αντιληφθούν πως οι απαγορεύσεις του Τραμπ δεν έχουν νομική βάση.
Εκτός από τις υποθέσεις για τα πέντε πάρκα, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την προσφυγή 17 πολιτειών κατά της γενικής απαγόρευσης των υπεράκτιων αιολικών. Στις 8 Δεκεμβρίου, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε παράνομη την εντολή Τραμπ για ολική αναστολή των υπεράκτιων αιολικών.