«Βόμβα» Από Κικίλια για την Τουρκική Αλιεία στο Αιγαίο – Αναφέρθηκε σε Κρυφή Συμφωνία

«Βόμβα» Από Κικίλια για την Τουρκική Αλιεία στο Αιγαίο – Αναφέρθηκε σε Κρυφή Συμφωνία
energia.gr
Δευ, 1 Σεπτεμβρίου 2025 - 19:32

Για το φαινόμενο της παρουσίας τουρκικών μηχανότρατων που αλιεύουν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ρωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε (εμμέσως πλην σαφώς) σε μια άτυπη ελληνοτουρκική συμφωνία που προέκυψε με αφορμή την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης), που είχαν συλληφθεί το 2017 στην Τουρκία

Το φαινόμενο της παράνομης τουρκικής αλιείας έχει ενταθεί το φετινό καλοκαίρι, με τουρκικά σκάφη να κινούνται ανεμπόδιστα σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, το Αγαθονήσι και μέχρι και τις Κυκλάδες, προκαλώντας ανησυχία ειδικών που κάνουν λόγο για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

Αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καταδίωξης και αποτροπής των τουρκικών αλιευτικών από το Λιμενικό, οι περισσότερες από αυτές φαίνεται να αποτελούν εξαιρέσεις. Παρότι το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει σύλληψη και δίωξη, η εφαρμογή του φαίνεται ανεπαρκής.

Ειδικά για την παρουσία τουρκικών αλιευτικών στις Κυκλάδες, ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για “αβλαβή διέλευση”, με τα τουρκικά σκάφη να έρχονται από τη Μάλτα με προορισμό την Τουρκία. Όταν ρωτήθηκε πώς εξηγείται η πολυήμερη παραμονή τους ακόμα και ανοιχτά της Τήνου, ο ίδιος επικαλέστηκε την επιχειρησιακή ενημέρωση που έχει λάβει, όπως αναφέρουν διαδικτυακά μέσα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr