Ενδεχομένως, οι έξτρα ελιές αναμιγνύονται στα ελαιοτριβεία με διαφορετικής προελεύσεως ελαιοκαρπών και προστίθεται σπορέλαιο μέχρις 8% - δυσδιάκριτο στον έλεγχο.
Στα νωπά επίσης φρούτα και λαχανικά είναι δυσδιάκριτη η εφαρμογή της πιστοποίησης και η συνέπεια της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής. Στα κτηνοτροφικά προϊόντα , η «Βιολογική» ποιότητα είναι αμφίβολη, οι τιμές όμως αισθητά υψηλότερες.
Δεν είναι συνεπώς μόνο τα απέραντα… βοσκοτόπια σ’όλη την χώρα για την απόκτηση Κοινοτικών επιχορηγήσεων από …αστικοτσιφλικάδες αλλά κι η κατάχρηση της πιστοποιημένης ποιότητας μερικών παραγωγών εις βάρος του καταναλωτή.
Η άρση της πιστοποίηση για δύο εταιρίες δεν καλύπτει αυτομάτως και την ποιότητα προϊόντων που την φέρουν και εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Ίσως και στον τομέα της πιστοποίησης να χρειάζεται η ξένη εμπειρία, με πιστοποίηση και των εγχωρίων φορέως που ανεπαρκώς την παρέχουν. Το κλασσικό ερώτημα ισχύει: «ποίος θα μας φυλάει από τουςφύλακες» στα «βιολογικά προϊόντα» διατροφής.