Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι εξετάζει επιλογές για την πώληση του λιμένα εμπορευματοκιβωτίων της στην Τουρκία. Η εγκατάσταση, SOCAR Terminal, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή του Αιγαίου της Τουρκίας, με χωρητικότητα χειρισμού εμπορευματοκιβωτίων 1,5 εκατομμυρίου TEU. Η κατασκευή του λιμανιού ολοκληρώθηκε το 2018.
Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η SOCAR Türkiye Energy διεξήγαγε συνομιλίες με αγοραστές για πιθανή πώληση του τερματικού σταθμού SOCAR. Η συμφωνία φέρεται να είχε ως στόχο την άντληση κεφαλαίων για τη μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης, την SOCAR Group, καθώς προετοιμάζεται να επενδύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση του χαρτοφυλακίου πετροχημικών προϊόντων της στην Τουρκία.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Dunya, ο Διευθύνων Σύμβουλος του τερματικού σταθμού της SOCAR, Uygun Degirmenci, δήλωσε ότι το λιμάνι δεν πωλείται. Αντίθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού. Η SOCAR έχει μέχρι στιγμής επενδύσει 420 εκατομμύρια δολάρια στον τερματικό σταθμό.
«Ο τερματισμός των δραστηριοτήτων μας στον τερματικό σταθμό σίγουρα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της SOCAR. Αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έλαβε αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο επίπεδο μέσω της εισαγωγής νέου εξοπλισμού και πρόσθετων επενδύσεων στην ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντας αύξηση της χωρητικότητας», σχολίασε ο Degirmenci. Αποκάλυψε επίσης ότι ο τερματικός σταθμός της SOCAR διερευνά ευκαιρίες συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους για την επέκταση των λειτουργιών του τερματικού σταθμού. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του τερματικού σταθμού της SOCAR να ενισχύσει τις λιμενικές του δραστηριότητες.
Τον περασμένο μήνα, η SOCAR Terminal απέκτησε το υπόλοιπο 93% των μετοχών της Petlim, εταιρείας διαχείρισης λιμένων, από την τουρκική πετροχημική εταιρεία Petkim. Η Petlim ιδρύθηκε το 2010 για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του λιμένα Petkim στον σημερινό τερματικό σταθμό SOCAR. Το λιμάνι Petkim κατασκευάστηκε αρχικά το 1985 για να χρησιμεύσει ως εγκατάσταση εξαγωγής πετρελαίου.
Πέρυσι, ο τερματικός σταθμός SOCAR εξυπηρέτησε 630 πλοία και διαχειρίστηκε 541.000 TEU.