Σήμα κινδύνου για τις συνέπειες στην Ευρώπη από την υστέρηση στην υιοθέτηση των δικτύων νέας γενιάς και ειδικότερα του 5G Stand Alone εκπέμπει η νέα έκθεση του Vodafone Group για το μέλλον της συνδεσιμότητας στη γηραιά ήπειρο.
«Το ψηφιακό της έλλειμμα υπονομεύει την ανάπτυξη, την κυριαρχία και τον τρόπο ζωής της Ε.Ε. Η ψηφιακή μας αδράνεια πρέπει να λάβει τέλος», είναι το βασικό μήνυμα, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν πόσο πίσω έχει μείνει η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην εν λόγω έκθεση, μόνο το 2% των Ευρωπαίων απολαμβάνει επί του παρόντος συνεχή πρόσβαση στο 5G SA (την πιο ισχυρή τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας), σε σύγκριση με το 24% στις ΗΠΑ και το 80% στην Κίνα.
Αυτό το χάσμα μεγαλώνει και ο αντίκτυπός του επιδεινώνεται. Μεταξύ 2005 και 2022 οι επενδύσεις της Ευρώπης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών υπολείπονταν των ΗΠΑ κατά 1,16 τρισ. ευρώ.
Στις περισσότερες μετρήσεις η Ευρώπη δεν υπολείπεται έναντι των κορυφαίων χωρών μόνον στο 5G SA, αλλά και σε πεδία όπως η υιοθέτηση του cloud, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων).
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα από τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μόνον ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του 5G SA, με την πληθυσμιακή κάλυψη, βάσει όσων έχει ανακοινώσει, να βρίσκεται στο 70%.
Ψηφιακή οικονομία
Η πρόκληση είναι σαφής: η Ευρώπη πρέπει να εκσυγχρονίσει τα θεμέλια της ψηφιακής οικονομίας της, διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω. Η παραγωγικότητα και η καινοτομία -οι δίδυμες κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης ανάπτυξης- εξαρτώνται από αυτό.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου μας, η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει στάσιμη και η καινοτομία υπολειτουργεί. Μεταξύ 2019 και 2024 η παραγωγικότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις 0,9%, σε σύγκριση με 6,7% στις ΗΠΑ. Και ενώ τα πανεπιστήμια και οι ερευνητές της Ευρώπης συχνά υπερέχουν, πολύ λίγες από τις καινοτομίες τους φτάνουν τελικά στην αγορά. Το 2023, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας υπέβαλε 199.429 αιτήσεις στο Παγκόσμιο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Οι ΗΠΑ έστειλαν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό και η Κίνα ζήτησε πάνω από οκτώ φορές περισσότερα…
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 7% των παγκόσμιων δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης σε τεχνολογίες λογισμικού και διαδικτύου, σε σύγκριση με το 71% των ομολόγων τους στις ΗΠΑ και το 15% στην Κίνα.
Όπως επισημαίνεται «η πλήρης ανάπτυξη του 5G θα προσθέσει 164 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε. μέχρι το 2030, δηλαδή απόδοση 5 προς 1 για την ευρύτερη οικονομία.
Οι ψηφιοποιημένες ΜμΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) εμφανίζουν 26% υψηλότερα έσοδα και μπορούν να προσφέρουν ετήσια ενίσχυση 628 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η πλήρης υλοποίηση της Ψηφιακής Δεκαετίας (οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. για η συνδεσιμότητα το 2030) θα μπορούσε να προσθέσει 1 τρισ. στο ΑΕΠ.
Το να μένουμε πίσω στην ψηφιακή συνδεσιμότητα πρέπει να θεωρείται εξίσου σοβαρό με το να μένουμε πίσω στην άμυνα ή την ενέργεια. Μπορεί να μην είναι ορατή, αλλά η συνδεσιμότητα αποτελεί πυλώνα της οικονομικής ανθεκτικότητας και της γεωπολιτικής κυριαρχίας της Ευρώπης».
Τρεις βασικές προτεραιότητες
Για να ανακτήσει η Ευρώπη τον ηγετικό της ρόλο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση για τη συνδεσιμότητα του Vodafone Group, οφείλει να θέσει τρεις προτεραιότητες: την επένδυση στην καινοτομία, την αναγνώριση της συνδεσιμότητας ως στρατηγικής υποδομής και τον εκσυγχρονισμό του νομικού και κανονιστικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως το επικείμενο Digital Networks Act αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")