Από τις πατάτες στη Βρετανία μέχρι τα κρεμμύδια στην Ινδία οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξωθούν σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης. Το πόρισμά της συνδέει άμεσα δεκάδες ακραίες κλιματικές συνθήκες με απότομες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, αναδεικνύοντας την εντεινόμενη ευπάθεια των συστημάτων τροφίμων σε περιβαλλοντικές απότομες διακυμάνσεις.

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν φθίνουσες αποδόσεις και ελλείψεις εφοδιασμού, οδηγούν μακροπρόθεσμα σε γενικό πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι συγκεκριμένα είδη τροφίμων παρουσιάζουν επίσης πολύ πιο απότομες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών, οι οποίες τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Η τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 50% πέρυσι μετά από παρατεταμένη ξηρασία στη νότια Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.

Στην Ινδία, ένας καύσωνας τον περασμένο Μάιο ανέβασε τις τιμές των κρεμμυδιών κατά 89%, ενώ στην Κορέα οι τιμές του λάχανου εκτινάχθηκαν κατά 70% μετά τη ζέστη-ρεκόρ του καλοκαιριού.

Στην Ιαπωνία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 48% τον Σεπτέμβριο μετά από ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ στην Κίνα οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 30%. Στην Καλιφόρνια, τα λαχανικά της Αριζόνα έκαναν άλμα 80 τοις εκατό τον Νοέμβριο του 2022 μετά από ξηρασία.

Πολλά από τα καιρικά φαινόμενα που κρύβονται πίσω από αυτές τις αυξήσεις των τιμών «ήταν εντελώς πρωτοφανή από ιστορική άποψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Maximilian Kotz από το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκρήξεις των τιμών των τροφίμων συχνά ακολουθούσαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες για λίγους μόνο μήνες - ένα μοτίβο που οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να γίνει πιο συχνό όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή.

«Γνωρίζουμε ότι [τα ακραία καιρικά φαινόμενα] γίνονται ήδη πιο έντονα και πιο συχνά από ό,τι ήταν πριν από 30-40 χρόνια, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο Kotz.

Εάν το σύστημα τροφίμων «συνεχίσει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο που είδαμε πρόσφατα, τότε θα περιμένουμε να συμβεί το ίδιο πράγμα [όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων], και πιθανώς με πιο ακραίους και πιο απρόβλεπτους τρόπους».

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων μεταδίδονται από μεμονωμένες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του εμπορίου, κατέληξε η έρευνα. Για παράδειγμα, το κόστος της σοκολάτας αυξήθηκε κατακόρυφα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την τριπλάσια αύξηση των τιμών του κακάο μετά την ξηρασία και την ακραία ζέστη στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η κερδοσκοπία της αγοράς και η «κακή πολιτική» συχνά επίσης επιδείνωσαν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Raj Patel του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι, όταν το κόστος αυξάνεται, τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι πιθανό να καταναλώνουν λιγότερα, συχνά θρεπτικά, τρόφιμα. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ειδικότερα ήταν «πολύ ευάλωτη όταν αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο Taylor.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr