Έπειτα από εβδομάδες αναμονής, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε χθες το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ. Αναμενόμενα, η ατζέντα της σημερινής ηγεσίας βασίζεται στη δραματική απορρύθμιση της αγοράς 

και την προσπάθεια ανταγωνισμού με την Κίνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στην ενέργεια, έναν κρίσιμο παράγοντα για την ασφαλή λειτουργία της ΑΙ.

Με μία σειρά εκδηλώσεων και εμφανίσεων, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε χθες το λεπτομερές σχέδιό της για την ανάπτυξη της ΑΙ στις ΗΠΑ. Το σχέδιο διαμορφώθηκε κατόπιν επαφών με την αγορά, όπως όριζε το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει ο Τραμπ όταν επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο. Η νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει 90 σημεία δράσης, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις πυλώνες:

  1. την επιτάχυνση της καινοτομίας
  2. την κατασκευή αμερικανικών υποδομών ΑΙ, και
  3. την καθοδήγηση της διεθνούς διπλωματίας και ασφάλειας

Ο Τραμπ προωθεί την υλοποίηση του σχεδίου μέσω μίας σειράς νέων εκτελεστικών διαταγμάτων που υπέγραψε χθες. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, καθίσταται σαφές πως η Ουάσιγκτον δίνει προτεραιότητα σε τρία σημεία.

Το πρώτο είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ΑΙ μέσω της απορρύθμισης των υφιστάμενων κανόνων. Στο πλαίσιο αυτό ο Τραμπ ακύρωσε μία σειρά ρυθμίσεων που είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Μπάιντεν— κάτι που αρέσκεται να κάνει σε όλους τους τομείς. Το δεύτερο είναι η διασφάλιση ότι οι αλγόριθμοι ΑΙ δεν θα έχουν «ιδεολογικές προκαταλήψεις». Αυτό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως μία προσπάθεια αποφυγής της λογοκρισίας από τις αμερικανικές εταιρείες ΑΙ, αλλά στην πραγματικότητα αποσκοπεί να προωθήσει τα αφηγήματα του κινήματος MAGA, καταργώντας διάφορες δικλείδες ασφαλείας εναντίον της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους κτλ.

Το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στον κλάδο της ΑΙ, τόσο σε επίπεδο λογισμικού, όσο και εξοπλισμού. Για αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση Τραμπ αναίρεσε τα μέτρα προστασίας της κυβέρνησης Μπάιντεν ώστε οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ— και κυρίως η Κίνα— να μην έχουν πρόσβαση στα τελευταίας γενιάς αμερικανικά τσιπς. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών η Ουάσιγκτον χαλάρωσε εντυπωσιακά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για την εξαγωγή τσιπς των κατασκευαστών NVIDIA και AMC προς την Κίνα. Απώτερος στόχος του Τραμπ είναι να αναδείξει τις ΗΠΑ στον αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα ΑΙ διεθνώς, πιέζοντας τα άλλα κράτη να υιοθετήσουν την αμερικανική τεχνολογία.

Ουσιώδεις θα είναι και οι παρεμβάσεις για την ενέργεια. Ως γνωστό, οι υποδομές ΑΙ είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, ενώ απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό συνεπάγεται την αναβάθμιση του δικτύου, την ανάπτυξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, και την παροχή συνεχούς υδροδότησης. Εντούτοις, παρά τον φυσικό τους πλούτο σε αυτούς τους τομείς, οι ΗΠΑ καθυστερούν να προετοιμαστούν για τις ανάγκες των επόμενων ετών, εξαιτίας μίας σειράς λόγων που εν πολλοίς σχετίζονται με την πολιτική Τραμπ.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr