Σταθερές οι Τιμές του Brent Παρά το Νέο Πακέτο Κυρώσεων της ΕΕ Κατά της Ρωσίας

Σταθερές οι Τιμές του Brent Παρά το Νέο Πακέτο Κυρώσεων της ΕΕ Κατά της Ρωσίας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 21 Ιουλίου 2025 - 13:47

Ανοδικά κινήθηκαν κατά την έναρξη των συναλλαγών της Δευτέρας, 21 Ιουλίου 2025, οι τιμές του αργού πετρελαίου στον απόηχο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της 18ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την Παρασκευή, με τις οποίες στοχεύει στην ενεργειακή της βιομηχανία, επιβάλλοντας χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών και συγκεκριμένες κυρώσεις κατά των ενεργειακών εταιρειών.

Όμως, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα, κινείται αυτή την ώρα (13:45) με ενδοσυνεδριακές απώλειες -0,45% στα όρια της ζώνης διακύμανσης των 68,97 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, West Texas Intermediate, υποχωρεί -0,31%, στα 67,13 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της ING αναφέρουν ότι το 18ο πακέτο κυρώσεων είναι απίθανο να επηρεάσει το κλίμα μεταξύ των traders πετρελαίου, δεδομένης της αναποτελεσματικότητας των προηγούμενων πακέτων. Σημείωσαν επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να συμφωνήσει να μειώσει το ανώτατο όριο τιμών, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ, το αρχικό ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόπειρα το ρωσικό πετρέλαιο τύπου Ουραλίων στο οποίο η ΕΕ έχει επιβάλει να πωλείται κατά 15% κάτω από την τρέχουσα τιμή της αγοράς, δεν φαίνεται να έχει ευοδωθεί έως στιγμής.

Επιπλέον, οι αναλυτές της ING  σε σημείωμα που διένειμαν αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε άλλα 105 πλοία, αφήνοντας συνολικά 444 πλοία του σκιώδους στόλου της Ρωσίας να επηρεάζονται. «Η έλλειψη αντίδρασης δείχνει ότι η αγορά δεν έχει πειστεί από την αποτελεσματικότητα αυτών των κυρώσεων".

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο θέμα της ζήτησης πετρελαίου. Η ανησυχία θα παραταθεί πιθανότατα έως το τέλος του μήνα που διανύουμε, καθώς είτε θα προκύψει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, είτε θα έχουμε την έναρξη ισχύος των δασμών από την 1η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr