Η Ιαπωνική Kawasaki Kisen θα Ανακατευθύνει Περισσότερα Πλοία Μακριά από τις ΗΠΑ λόγω Δασμών

Η Ιαπωνική Kawasaki Kisen θα Ανακατευθύνει Περισσότερα Πλοία Μακριά από τις ΗΠΑ λόγω Δασμών
energia.gr
Τετ, 16 Ιουλίου 2025 - 13:15

Η ιαπωνική ναυτιλιακή Kawasaki Kisen (K-Line) προσαρμόζει τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ και είναι έτοιμη να ανακατευθύνει περισσότερα πλοία προς άλλες περιοχές, καθώς προετοιμάζεται για πιθανώς υψηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Takenori Igarashi, αναφέρει το Reuters. «Υπήρξαν στιγμές που τα πλοία δεν μπορούσαν να φορτωθούν πλήρως

σε ορισμένες διαδρομές και όταν μειώσαμε τη συχνότητα των υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Ανατολική Ασία προς τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ιγκαράσι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Προσαρμόζουμε τη χωρητικότητα του στόλου μας ανάλογα με τον όγκο φορτίου» πρόσθεσε.

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ιαπωνίας, η Kawasaki Kisen, έχει λάβει υπόψη της τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών ύψους 30 δισεκατομμυρίων γιεν (200 εκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2026, επικαλούμενη πλήγμα στην επιχείρηση μεταφορών αυτοκινήτων και χαμηλότερους όγκους εμπορευματοκιβωτίων και ναύλους μεταφοράς.

Ο Igarashi δήλωσε ότι η επιχείρηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τις οποίες η εταιρεία παρακολουθεί στενά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει με υψηλότερους δασμούς μια σειρά εμπορικών εταίρων, εκτός εάν καταλήξουν σε εμπορικές συμφωνίες πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου.

Ανάλογα με τους δασμολογικούς συντελεστές που τελικά αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες και τι κάνουν στις εμπορικές ροές, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική επίδραση εάν οι αποστάσεις αποστολής επιμηκυνθούν, δήλωσε ο Igarashi.

Για να προσαρμοστεί στη ζήτηση που σχετίζεται με τους δασμούς σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Kawasaki Kisen θα μπορούσε να ανακατευθύνει πλοία από τις αμερικανικές διαδρομές προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και την Αφρική, είπε.

«Όσον αφορά τις στρατηγικές προσαρμογές, μπορούμε, για παράδειγμα, να μειώσουμε λίγο τα περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή πλοίων, αλλά αν δεν είμαστε σαφείς σχετικά με την κατεύθυνση των εμπορικών πολιτικών, δεν μπορούμε να κάνουμε ξαφνικά δραστικές περικοπές», είπε. «Είμαστε ακόμα στη φάση αναμονής».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr